32e Schuttevaerrace 23, 24 en 25 mei

Sinds 1982 wordt elk jaar de Schuttevaerrace georganiseerd. Een traditionele zeilrace waar veel zeilers elk jaar aan mee doen. Bij dit ultieme sportevenement komen verschillende disciplines bij elkaar. Zo moet de bemanning naast goed kunnen zeilen, een goed getrainde hardloper en wielrenner aan boord hebben. Tijdens de Schuttevaerrace wordt namelijk bijna 48 uur onafgebroken gezeild, gefietst en hardgelopen. In combinatie met onzekere factoren zoals wind, stroom & tij vormt de Schuttevaerrace een ultieme uitdaging!

Gestart wordt er in Stavoren, waarna een non-stop traject wordt afgelegd via Kornwerderzand, Texel, Vlieland, Harlingen en Terschelling. Om tenslotte na 110 mijl varen, 130 kilometer fietsen en 32 kilometer hardlopen weer in Stavoren te finishen. De race start op vrijdag 23 mei om 11.00 uur in Stavoren. Alle deelnemers rennen vanaf Skips Maritiem naar de zeiljachten in de Oude Haven. Het is voor de talrijke toeschouwers een spectaculair gezicht om de jachten te zien vertrekken vanuit de Oude Haven. De zeiljachten varen vervolgens over het IJsselmeer zo snel mogelijk naar Kornwerderzand. Na het gezamenlijk schutten in Kornwerderzand gaan de zeiljachten de Waddenzee op en wordt koers gezet naar Texel.

Op Texel stappen de fietsers van boord voor de eerste tijdrit van 60 kilometer. Zodra de fietsers weer terug zijn, gaan de trossen los richting Vlieland. Afhankelijk van de klasse wordt er via de Boontjes of via de Paardenhoek gezeild. Op Vlieland gaan de hardlopers aan wal voor hun zwaarste traject: een halve marathon in het donker. Bij terugkomst van de lopers wordt er naar Harlingen gezeild voor de tweede tijdrit op de fiets. Dit over een afstand van 69 kilometer. Vanaf Harlingen wordt koers gezet naar Terschelling. Op Terschelling vindt het tweede looptraject plaats over een afstand van 12 kilometer. Vanaf Terschelling varen de zeiljachten via Konwerderzand terug naar de finish in de Buitenhaven Marina van Stavoren. Ze hebben dan zo’n 110 mijl afgelegd.

De verwachting is dat het eerste jacht op zaterdagmiddag 24 mei zal finishen. Omdat een ratingsystem wordt gehanteerd zal het daarna nog lang spannend blijven wie de overall winnaar van de race zal worden. De prijsuitreiking vindt plaats op zondagochtend 25 mei 11.00 uur in strandpaviljoen ‘De Potvis’. Jachten kunnen met een team van maximaal 5 en minimaal 3 personen aan de race deelnemen. Dit geldt voor ORC gemeten jachten. Maar ook voor niet ORC gemeten jachten die de mogelijkheid hebben deel te nemen in de Vrije klasse.

Voor meer informatie en inschrijven (mogelijk tot 19 mei) kunt u terecht op: www.schuttevaerrace.nl