Atlas Copco neemt Amerikaans fabrikant Rapid-Torc over

Nu ook hydraulische momentsleutels
Atlas Copco Tools heeft door de overname van de Amerikaanse fabrikant Rapid-Torc nu ook hydraulische momentsleutels in het programma. Met de gereedschappen die voor koppels tot 72.000 Newtonmeter werden ontworpen, zullen nu nieuwe markten ontsloten worden.

Atlas Copco heeft sinds kort ook hydraulische momentsleutels in het programma: De groep heeft kortgeleden de in de VS gevestigde onderneming Rapid-Torc overgenomen die dergelijke gereedschappen produceert en verkoopt. Door de overname verruimt Atlas Copco het productaanbod en breidt het de klantenbasis uit. Rapid-Torc heeft kantoren in Houston/Texas en Brussel en behaalde in 2012 een omzet van 11 miljoen dollar (ongeveer 8 miljoen euro) met een 30-tal medewerkers. De Amerikaanse firma is gespecialiseerd in hydraulische momentsleutels voor koppels tot 72.000 Newtonmeter (Nm), maar levert ook moeraanzetters en gerelateerde accessoires voor toepassingen met hoge aanhaalkoppels. Rapid-Torc werd ondergebracht in de divisie industriële techniek van Atlas Copco, de divisie waartoe ook Atlas Copco Tools Central Europe GmbH in Essen (Duitsland) behoort.

Tot nu toe had Atlas Copco pneumatische en elektrische gereedschappen voor koppels tot ongeveer 5.000 Nm in zijn portfolio, maar geen hydraulische gereedschappen. Om de verkoop te stimuleren heeft Atlas Copco Tools in Duitsland de eerste Rapid-Torc-medewerkers aangenomen. Tools-directeur Erik Felle rekent op zeer goede groeimogelijkheden. Hij schat de wereldmarkt voor hydraulische momentsleutels op “een paar honderd miljoen Amerikaanse dollar”. Hier had Rapid-Torc tot nu toe maar een klein stukje van de markt.

Toepassingen zijn onder andere te vinden in de chemie/petrochemie, de bouw van installaties en hernieuwbare energie. Met het grote verkoopteam van een duizendtal verkopers wereldwijd en de aanwezigheid int 180 landen gaat Atlas Copco nu op dit gebied sterk uitbreiden. “Voor ons zijn door de overname van Rapid-Torc nieuwe markten toegankelijk die we met onze huidige productaanbod niet konden bereiken”, vat Erik Felle samen.

Meer… Rapid-Torc