Beele Engineering op vakbeurs Europort met “vluchtveiligheidstunnel”

Persbericht (Redactie bericht: M. Franke)


Beele Engineering B.V. te Aalten*) neemt deel aan de vakbeurs Europort 2003 die van 18 t/m 22 november wordt georganiseerd in het Europacomplex van de Amsterdam RAI. De stand van het bedrijf (hal 3, stand 3034) staat in het teken van brand- en vluchtveiligheid. In dat kader verzorgt Beele Engineering tevens de inrichting van een circa 20 meter lange “vluchtveiligheidstunnel” (hal 3, stand 3015). Deze verduisterde vluchtgang biedt bezoekers de mogelijkheid om het vluchtwegmarkeringsysteem Yfestos zelf te kunnen ervaren.


De verduisterde vluchtgang zal hiertoe worden voorzien van in-het-donker-lichtgevende Yfestos vluchtwegmarkeringen, zoals lichtgevende voetstappen, handrails en strips. De Yfestos producten kunnen -onafhankelijk van het elektrisch systeem- continu licht absorberen, opslaan en in de duisternis afgeven. Onderscheidend zijn de hoge lichtopbrengst en de langdurige lichtemissie, zonder dat op termijn de kwaliteit en intensiteit afnemen. Yfestos producten worden wereldwijd op grote schaal toegepast om in geval van een calamiteit een gebouw of schip zo snel mogelijk te kunnen verlaten. Het veelzijdige pakket Yfestos vluchtwegmarkeringen neemt ook op de stand van Beele Engineering een belangrijke plaats in. Zo zal onder meer nieuw Yfestos-stickermateriaal worden geïntroduceerd dat bestand is tegen temperaturen tot 170 OC.


Het bedrijf toont tijdens de vakbeurs verder het brandwerende en thermisch-isolerende schuimrubber Actifoam. Actifoam kan worden toegepast als brandwerende afdichting van kabeldoorvoeropeningen, als tijdelijke afdichting tijdens bouw- en constructiewerkzaamheden en als brandwerend deurprofiel. Verder leent de schuimrubber zich bij uitstek voor het opvullen van kabelgoten en -ladders, spouwen, holle ruimten en openingen in (scheeps)constructies. Actifoam werd recent met succes onderworpen aan een twee uur durende brandtest conform prEN 1366-3; een testmethode voor het bepalen van de brandwerendheid van afdichtingen voor kabeldoorvoeringen in muren. Kenmerkend voor Actifoam is het feit dat de schuimrubber bij blootstelling aan vuur of hoge temperaturen wordt geactiveerd en het volume expandeert. Bij het uitbreken van brand zullen openingen daardoor volledig en brandwerend worden opgevuld door de expanderende rubber.
Daarmee wordt gedurende lange tijd een brandstop geboden. Actifoam heeft een gesloten celstructuur, waardoor geen vocht wordt opgenomen en zeer goede thermisch-isolerende eigenschappen worden bereikt.


Op de stand van Beele Engineering zal verder het RISE-afdichtingssysteem voor kabel- en buisdoorvoeringen worden getoond. RISE combineert optimale brandbestendigheid met een gebruiksvriendelijke en snelle verwerking. De korte installatietijden zijn te danken aan het systeemontwerp, dat bestaat uit brandbestendige beschermslangen en brandbestendige, waterafstotende en gasdichte FIWA-kit. Uniek aan het systeem is dat de slangdelen en de FIWA-kit bij verhitting of blootstelling aan vuur expanderen tot ca. het vijf- tot tienvoudige van het oorspronkelijke volume. Op die manier wordt een volledige afdichting en bescherming tegen vuur, hitte en giftige en corrosieve gassen gewaarborgd. Voor EMC-gevoelige toepassingen wordt bovendien een kneedrubber gepresenteerd met uitzonderlijk hoge dempingswaarden.


Voorts wordt het uitgebreide programma CSD-pluggen gepresenteerd. De pluggen garanderen een gas- en waterdichte en brandvaste doorvoering van onder meer stalen, koperen en aluminium leidingen. Noviteit in het programma is de Crusher Plug die speciaal werd ontwikkeld voor het brandbestendig doorvoeren van kunststofbuizen. De plug kan worden toegepast voor het doorvoeren van kunststofbuizen door dekken en schotten aan boord van schepen en muren en plafonds binnen gebouwen. De plug is gebaseerd op een nieuw ontwikkelde rubber van het type FRR-E (Fire Resistant Rubber-Expanding). Blootgesteld aan vlammen of aan temperaturen boven 200 OC, expandeert het rubber tot meer dan tien keer het oorspronkelijke volume, waardoor zelfs aluminium buizen volledig worden samengedrukt. Hierdoor wordt de doorvoeropening van de buis volledig afgesloten en krijgt het vuur niet de gelegenheid zich verder te verspreiden.


*) Beunkdijk 11, 7122 NZ Aalten, tel. 0543 461629, fax 0543 461786
E-mail: [email protected], website: www.rise-systems.com


 

Bron: rise-systems.com, 23-09-2003;