Damen Marine Components: kant-en-klare stuurmachines voor nieuwe coasters Thecla Bodewes Shipyards

Damen Marine Components (DMC) heeft opdracht gekregen voor Optima straalbuizen, plug & play Piston-type stuurmachines en TIMON flaproeren voor vier coasters die worden gebouwd door Thecla Bodewes Shipyards (TB Shipyards). Bijzonder is dat de stuurmachines voor deze schepen kant-en-klaar (plug-and-play) zullen worden aangeleverd, waardoor veel tijd kan worden bespaard bij de uiteindelijke installatie aan boord.

COMMANDER Piston-type steering gear. Foto, Damen Marine Components

Voor de vier identieke coasters, die een afmeting krijgen van 118 x 14,3 x 6,2 meter, levert Damen Marine Components in opdracht van Thecla Bodewes Shipyards verschillende systemen. Meest in het oog springend zijn de Van der Velden® Piston-type stuursystemen waarmee de schepen worden voorzien. DMC gaat deze stuurmachines bouwen in de eigen werkplaats in Hardinxveld-Giessendam.

De complete stuurmachine op een fundatie, inclusief starterskasten, cilinders en alle andere benodigde onderdelen, wordt vervolgens op de werf van TB Shipyards aan boord getild in de stuurmachinekamer en verbonden met het roer. Het plaatsen kost hierdoor slechts een fractie van de tijd die nodig zou zijn geweest wanneer alles apart zou moeten worden geïnstalleerd.

“Er is voor een plug-and-play-versie gekozen om de stuurmachines zeer snel en efficiënt te kunnen leveren en installeren”, zegt Leo van Zon, Area Sales Manager van DMC. “Door componenten zo efficiënt mogelijk op één frame te bouwen en te testen in je eigen werkplaats ontstaat een compleet product van hoge kwaliteit en functionaliteit. Hierdoor wordt tijdens de afbouw tijd bespaard tijdens de installatie, welke veelal door de werf wordt uitgevoerd. Met installatie van een plug-and-play stuurmachine kan gewoon weinig verkeerd gaan, wat positief effect kan hebben tijdens afbouw maar ook gedurende de levensloop van het schip.”

Samenwerking DMC-Thecla Bodewes
Als specialistische toeleverancier op het gebied van stuur- en roertechnologie werkt DMC al jaren naar volle tevredenheid samen met TB Shipyards, dat locaties heeft in Harlingen, Kampen en Meppel. Ook in het verleden zijn complete stuursystemen geleverd voor nieuwbouwprojecten, waaronder duwboten, zee- en binnenvaartschepen.

“We weten wat we aan elkaar hebben”, zegt Emiel Mocking, Head of Newbuilding bij Thecla Bodewes Shipyards, over de samenwerking met Damen Marine Components. “DMC denkt met ons mee en levert het maatwerk dat we nodig hebben. Ook nu weer, door equipment in de meest efficiënte vorm aan te leveren als plug-and-play. Hiermee kunnen we in dit project heel veel tijd besparen, zonder dat er afbreuk wordt gedaan aan de kwaliteit.”

Looptijd en overige DMC-systemen
Het nieuwe project heeft een geplande looptijd tot eind 2023, dan wordt verwacht dat alle coasters opgeleverd en in bedrijf gesteld zijn.

Behalve de Van der Velden® Piston-type stuursystemen voorziet DMC elke coaster ook van het Van der Velden TIMON-flaproersysteem en de Optima-straalbuis. De Optima-buis biedt een uitstekende voorwaartse en achterwaartse stuwkracht en een extreem sterk profiel. Voor de besturing en monitoring levert DMC het complete FU-systeem en BOSS Alarm Monitoring System (AMS).

Foto, Thecla Bodewes Shipyards.