Multi Cat 3313 SD

Damen Shipyards bouwt Multi Cat voor ST Marine Support

Nieuwe Multi Cat heeft diepgang van slechts 2,00 meter

Multi Cat 3313 SD

De maritieme dienstverlener ST Marine Support uit Harlingen en Damen Shipyards hebben een contract getekend voor de levering van een nieuw Damen Multi Cat 3313 SD werkschip. Deze jongste aanvulling op Damens Multi Cat serie is gebaseerd op de Multi Cat 3013. De versie met verminderde diepgang is speciaal ontwikkeld voor de vereisten van ST Marine Support. Het nieuwe ontwerp is bij uitstek geschikt voor operators met baggerwerk in zeer ondiep water; SD staat voor shallow draft (kleine diepgang).

Multi Cat 3313 SD
Multi Cat 3313 SD

De 33 meter lange Multi Cat 3313 SD beschikt over een aantal specifieke eigenschappen voor baggerwerk in water van slechts twee meter diep. Dat is zelfs voor Damen Multi Cat begrippen bijzonder Tot de uitrusting van dit schip behoren dekkranen voor en achter, lieren – onder andere voor ankerbehandeling – en een 40-tons A-frame kraan. De luxe accommodatie biedt slaapplaats voor negen opvarenden verdeeld over vier hutten. De drie vaste schroeven, in Optima straalbuizen van 1600 m., geven de Multi Cat 3313 SD een trekkracht (bollard pull) van 25 ton en een snelheid van tien knopen.

Het casco wordt momenteel gebouwd op de Safe Shipyard in het Poolse Gdańsk, en zal vervolgens worden overgebracht naar Damen Shipyards Hardinxveld waar het schip zal worden afgebouwd. De oplevering staat gepland voor maart 2023.

Het contract is in december getekend door Rienk Switijnk en Vasco Tammes namens ST Marine Support, en door Jos en Jeroen van Woerkum, respectievelijk Managing Director en Commercial Manager van Damen Shipyards Hardinxveld.

“Met dit nieuwe schip komt onze vloot op vier Damen Multi Cats.” aldus Rienk Switijnk. “Het gaat bij onze bestaande drie schepen om twee stuks van het type 3013 en een type 3515. We zijn zeer tevreden met hun prestaties. Damen Shipyards toonde grote inzet om dit project samen met ons voor elkaar te krijgen, zodat de jongste aanvulling van onze vloot bij uitstek geschikt zou zijn voor zowel werk in ondiep water als voor een heleboel andere taken. De keuze om naar Damen terug te keren, was dan ook niet moeilijk.”

De Multi Cats van ST Marine Support Multi opereren voornamelijk in Europa en Afrika. Behalve baggerwerk verzorgen zij ook allerlei andere projecten, zoals kabelleggen en ankerbehandeling.

“We zijn zeer verheugd om voor ST Marine nu opnieuw een Multi Cat te mogen bouwen”, aldus werfdirecteur Jos van Woerkum. “We werken nu al vijftien jaar met hen samen. Door hun veelzijdigheid, dankzij kranen, lieren en royale dekruimte, zijn deze schepen erg populair bij opdrachtgevers. Wij wensen ST Marine alle succes.”