Bekende namen aan start 38e Ronde om Texel

Op zaterdag 6 juni staat de roemruchte Ronde om Texel weer op de agenda. Tussen 8.30 uur en 10.30 uur zullen windsurfers en catamarans de branding ter hoogte van Paal17 trotseren. Om vervolgens onder grote belangstelling van het publiek de 38e Ronde om Texel te varen.

38e Ronde om Texel
Op 6 juni zal de 38e Ronde om Texel plaatsvinden. In 1977 was het duo Martin van der Wal en Henk Koopman van de Kustzeilvereniging Westerslag (KZVW) de eerste die het avontuur aandurfde. In iets meer dan 6 uur zeilden ze rond het eiland met een Hobie Cat 16, toen een geweldige prestatie. Tegenwoordig staat het Ronderecord op iets meer dan 2 uur. Vanwege het grote succes van deze officieuze ronde om het Waddeneiland besloten de leden van de KZVW om in 1978 de eerste officiële Ronde om Texel te organiseren. Die eerste keer verschenen er 84 catamarans aan de start, waarvan 68 de finish haalden. In 38 jaar is de Ronde uitgegroeid tot een waar zeilspektakel waar 250 catamarans en 50 windsurfers aan deel kunnen nemen.

Bekende namen aan start
Het aantal aanmeldingen loopt naar verwachting, met ook dit jaar weer enkele vertrouwde namen. Bij de catamarans gaan Oscar Zeekant & Karel Begemann de uitdaging weer aan. Na hun overall winst in 2013 staan ze dit jaar opnieuw samen aan de start. En Xander Pols & Stefan Dubbeldam, die in 2014 als tweede over de finish kwamen, gaan ook weer voor een podiumplek. Oud-Olympisch zeiler en meervoudig Rondewinnaar Mischa Heemskerk en Eduard Zanen, de ‘vliegende Hollanders’ die vorig jaar opzien baarden met hun zelf verbouwde M20 foiling cat zijn weer van de partij.

Surfveld van wereldniveau
Bij de windsurfers gaat Dennis Littel, de winnaar van 2014, uiteraard proberen zijn titel te verdedigen. Maar hij moet het in deze ONK Marathon Windsurfen wel opnemen tegen Nederlandse surftoppers als oud-Olympisch RS:X surfer en wereldkampioen (RS:X en Formula) Casper Bouman, de talentvolle Kiran Badloe, surfer in de Nederlandse Olympische zeilpoeg en momenteel 11e op de ISAF wereldranglijst, en natuurlijk ook de Texelaar en Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe, die een thuiswedstrijd vaart. Dorian is echter niet de enige Van Rijsselberghe, ook zijn oudere broer Adriaan, Nederlands kampioen Windsurf Slalom van 2014, zal aan de start verschijnen.

Inschrijvingen nog open, early bird korting!
De inschrijving voor zowel de Ronde om Texel als de Ronde om Texel Windsurfen – het ONK Marathon Windsurfen – is nog open. Catamarans profiteren nog tot maandag 11 mei aanstaande van de early bird korting à € 35,-. Voor de windsurfers geldt de early bird korting tot woensdag 13 mei aanstaande en bedraagt de korting € 20,-.

Voor inschrijvingen, klik hier

Toplenzen Texel Dutch Open – 3 t/m 5 juni
Voorafgaand aan de Ronde zelf zal van woensdag 3 juni tot en met vrijdag 5 juni de Toplenzen Texel Dutch Open worden gevaren. De Toplenzen Texel Dutch Open is het Open Nederlands Kampioenschap Catamaranzeilen. In drie dagen staan een tiental wedstrijden op het programma, en zullen na afloop twee Nederlands Kampioenen worden gehuldigd op basis van de Texel Rating.

Tocht om de Noord en Horstocht i.s.m. De Cocksdorp en Westerslag
Ook voor de recreatieve zeiler is er in de dagen voor de Ronde voldoende te doen. Zo staat op donderdag 4 juni de Horstocht op het programma. Vrijdag 5 juni kunnen de recreatieve zeilers hun hart ophalen met de Tocht om de Noord, een unieke ervaring. Dankzij de samenwerking met de vele vrijwilligers van de kustzeilverenigingen De Cocksdorp en Westerslag kunnen beide tochten op een professionele en veilige manier georganiseerd worden.

Meer… Ronde om Texel