Belgian Boat Show 2012 houdt stand in woelige tijden

Zondag 19 februari sloot de 24ste Belgian Boat Show om 18 uur de deuren.
Het watersportevenement klokte af op 26.252 bezoekers. “Een lichte daling in vergelijking met vorig jaar, maar met een proportionele verhoging van jachtbezitters”, zegt Eveline De Bruycker, Exhibitions Supervisor. Hiermee volgt Belgian Boat Show de algemene bezoekerstrend binnen de beurswereld. Bovendien was het eerste weekend te verleidelijk voor de enthousiaste schaatsers, klinkt het nog.

Er werden zowel zeil- als motorboten verkocht. Zelfs 20 minuten na het officiële sluitingsuur gaf een scheepshoorn aan dat er opnieuw een zeiljacht verkocht was.

“De klant neemt zeer late beslissingen, maar de investering in het eigen waterplezier blijft doorgaan”, zo luidde het bij vele van de 175 exposanten.

De interesse in diensten en producten die de bestaande vloot aan pleziervaartuigen kunnen upgraden was opvallend groot. Ook de afdeling verhuur en charter van jachten draaide bijzonder goed. Na de Belgian Boat Show waren heel wat vaarkalenders goed gevuld.

Het aanbod van kajuitjachten was meer dan representatief. “Met 9 grote kajuitzeiljachten aan de zeilsteiger en er nog eens een vijftal om heen, hebben we de draad van de actieve reiszeiler weer opgepikt. Het was er bij momenten echt drummen om aan boord te kunnen rondkijken”, zegt Marc De Groote, Exhibition Manager.

De interesse was ook te merken in het geslaagde Maritieme Reiscafé, een ontmoetingsmoment tussen ervaren schippers en geïnteresseerde waterreizigers in spé. “Na de uitleg van iemand die al in het hoge Noorden is gaan zeilen, durf ik de reis ook wel aan”, vond een deelnemer.

Andere hoogtepunten van deze 24ste editie waren ongetwijfeld de officiële opening met gastland Kaapverdië en Olympische zeilster Evi Van Acker in de kijker.

Diverse organisaties zoals Nautiv, Watererfgoed Vlaanderen en Promotie Binnenvaart Vlaanderen hielden druk bijgewoonde seminaries waar men over de toekomst van de watersport en de pleziervaart debatteerde. Vrijdagavond was er het traditionele schot in de roos met talloze prijsuitreikingen, bootdopen en andere demonstraties tijdens de sfeervolle nocturne.

De volgende Belgian Boat Show heeft plaats van zaterdag 2 tot en met maandag 4 februari 2013 en van vrijdag 8 tot en met zondag 10 februari 2013. Het wordt vast een feestelijk 25 jarig jubileum !

Meer… Belgian Boat Show