Calamiteitenoefening levert KNRM 50 donateurs op

De cursisten van de Maritieme Academie Den Helder, onderdeel van het ROC Kop van Noord-Holland, hebben voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) ruim vijftig nieuwe donateurs geworven. Deze ludieke actie was een spin-off van een grote calamiteitenoefening die door de KNRM op de Waddenzee werd gehouden.

De KNRM afdeling Texel had samen met de Maritieme Academie Den Helder het draaiboek gemaakt voor de calamiteitenoefening, die werd gehouden aan boord van de kotter TX 20 Orion uit Oudeschild. Met de cursisten als passagiers voer deze kotter op vrijdagmiddag 23 april de Waddenzee op, waar het ‘noodlot’ toesloeg. De kotter liep vast, maakte water en er vielen zes Lotusslachtoffers. Tot overmaat van ramp sloeg ook nog een opvarende overboord en brak brand uit in de machinekamer.

Nadat de schipper van de kotter de hulp van de Kustwacht had ingeroepen, kwam een grote reddingsoperatie op gang. Hieraan namen de KNRM-reddingboten uit Callantsoog, Den Helder, De Koog, Den Oever en Oudeschild, en het patrouillevaartuig P 49 van de KLPD deel. Van nabij konden de cursisten zien hoe een dergelijke calamiteit slagvaardig werd aangepakt. Zelf staken zij ook de handen uit de mouwen door gewonden te verzorgen en waar nodig hulp te verlenen. Hierna werden alle cursisten met snelle reddingboten geëvacueerd en in Oudeschild aan land gezet.

“Het was best heftig, maar we hebben er veel van opgestoken”, stelde Mitchel Sonius, die een vierjarige marof-opleiding volgt. Michiel Lankester, die een driejarige maritieme opleiding volgt, voegde hieraan toe: “Ik heb zelfs iemand mogen reanimeren.” Oefenleider Wiljan Meijvogel van de KNRM afdeling Texel was zeer te spreken over het verloop van de calamiteitenoefening en de inzet van de cursisten. Docent en medeorganisator Arnold Boon: “Wij hebben afgesproken dat de cursisten, in plaats van het maken van een verslag van de oefening, ieder een aantal donateurs voor de KNRM werven. Dit heeft inmiddels al zo’n vijftig nieuwe donateurs opgeleverd. Hierdoor hebben de cursisten niet alleen veel opgestoken van de oefening, maar ook een daad in het algemeen, maatschappelijk belang verricht.”

Aan de oefeningen namen naast de KNRM ook de Kustwacht, KLPD, Ministerie LNV, Brandweer Oudeschild, TX 20 Orion, Jan Vonk Preventie en Watersportvereniging Oudeschild deel.

Foto: PAS Publicaties

Bron: Maritieme Academie, 03-05-2010;