CDA eist actie tegen staking Duitse sluiswachters

Het CDA eist dat Brussel snel actie onderneemt tegen de stakende sluiswachters in Duitsland. “De stakingen zijn al sinds begin juli aan de gang. Ze zorgen voor grote economische schade voor de Nederlandse binnenvaart”, zegt Europarlementslid Corien Wortmann. Ze heeft vrijdag schriftelijke vragen gesteld aan EU-commissaris Kallas (Transport).

“Een miljoenenstrop voor de Nederlandse binnenvaart, een belangrijke motor voor onze exporteconomie. De stakingen brengen de dienstverlening ernstig in gevaar”, aldus Wortmann.

De Nederlandse binnenvaartorganisaties en verladersorganidatie EVO hebben al in juli een klacht ingediend bij Europese Commissie. De stakingsacties schaden namelijk het EU-recht op vrij verkeer van goederen door Duitsland. De Duitse politiek lijkt tot dusver niet in staat om de problemen op te lossen.

De Europese Commissie heeft zich nog steeds niet met het probleem bemoeid.

“Door mijn schriftelijke vragen is de EU-commissaris genoodzaakt om in ieder geval deze klacht serieus te nemen. Hij moet snel duidelijkheid te verschaffen. Ik hoop dat deze problemen snel achter de rug zijn en de sluizen snel weer opengaan.”