Cosco Pride wint Top 25 duurzaamste schepen Rotterdam

  • binnenland

Chinese rederij Cosco met vijf schepen in Top 10 duurzaamste rederij en ‘voorbeeld voor de scheepvaart’

Het containerschip Cosco Pride is volgens de Environmental Ship Index het duurzaamste schip dat vorig jaar arriveerde in de haven van Rotterdam. Cosco Container Lines heeft zelfs vijf schepen staan in de Rotterdamse top tien van duurzaamste schepen in 2012.

Op  zaterdag 20 april, arriveerde de Cosco Pride weer in Rotterdam. Ter ere van de eerste prijs organiseerde de Chinese rederij een bijeenkomst op de brug van het schip. Cosco heeft duurzaamheid hoog in zijn beleid staan. De scheepseigenaar werd onder anderen toegesproken door Fer van de Laar van het World Port Climate Initiative, de organisatie die de schepen indexeert. Hij noemde Cosco ‘een voorbeeld voor de scheepvaart’. Volgens Peter den Breejen, directeur Cosco Nederland stimuleert Cosco Container Lines het zogenoemde ‘green ocean navigation’. “Bij het verder verbeteren van de huidige vloot en het verhogen van de efficiency van de brandstof, investeert Cosco veel in milieubescherming, het besparen van brandstof en emissiereductie.” Ook was aanwezig is Rob Grool uit Canada, namens Seaspan Corporation, de scheepseigenaar die een aantal schepen charters aan Cosco: “De Haven van Rotterdam voert met haar Green Award nog steeds wereldwijd de boventoon als het op veiligheid aankomt. Maar in het ESI samenwerkings verband gaat Rotterdam ook heel ver in bevordering van duurzaam scheepsbeheer. Cosco Pride is een Seaspan schip, en het wordt door Seaspan Ship Management beheert, maar het was Cosco die ons aanspoorde om onze 8500 TEU en 13000 TEU schepen onder ESI te brengen. We zijn trots op de hoge ESI score van de Cosco schepen..”

Nummer 1
World Port Climate Initiative waardeerde Cosco Pride met 51 van de 100 te verkrijgen punten en was daarmee 0,3 punt beter dan nummer 2, de Wilson Newcastle. Dat kwam door de zogenaamde TIER II hulp- en hoofdmotoren (huidige strengste emissie eisen voor NOx), het gebruik van brandstof met een laag zwavelgehalte (onder 0,1%) in havens; het hebben van een Energy Management Plan en een walstroomaansluiting.

Environmental Ship Index
De tanker Olympus van Silius Rederi is met 75 punten lijstaanvoerder van de wereldwijde ESI. Begin april 2013 stonden ruim 2.000 schepen in de index. 23 havens en andere organisaties (zogenoemde incentives providers) belonen zogenoemde ESI-schepen. In Rotterdam kregen ESI-schepen een reductie van ongeveer € 600.000,- op hun havengeld.

In 2010 introduceerde het World Port Climate Initiative de Environmental Ship Index (ESI) in Londen. De ESI is ontworpen door de havens van Le Havre, Bremen, Hamburg, Antwerpen, Amsterdam en Rotterdam. De index geeft de milieuprestatie van schepen weer over de uitstoot van luchtverontreiniging (NOx en SOx) en CO2. Havens en andere nautische dienstverleners over de hele wereld kunnen de index gebruiken om schepen te belonen en zodoende duurzaam gedrag in de scheepvaart te stimuleren.

Top 20
1. Cosco Pride
2. Wilson Newcastle
3. Hyundai Smart
4. Cosco Harmony
5. Cosco Development
6. Cosco Faith
7. Cosco Glory
8. Diamant
9. Oleg Strashnov
10. Maran Atlas
11. Orcana
12. Ghibli
13. Robijn
14. Clipper Burgundy
15. Cosco Excellence
16. Clipper Brunello
17. MSC Ilona
18. Norsky
19. MSC Lauren
20. Heroic Leader
21. Fraternity
22. APL Qingdao
23. MSC Methoni
24. Maersk Lirquen
25. Maersk Elba

Meer… Port of Rotterdam 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten