Damen levert twee Stan Patrols 5509 aan Italiaanse Guardia di Finanza

StanPatrols5509

Nieuwste model uit succesvolle serie maakt Italiaans debuut met patrouilletaken in de Middellandse Zee

In samenwerking met de partnerwerf Cantiere Navale Vittoria S.p.a. bouwt Damen Shipyards twee Stan Patrols 5509 voor de Italiaanse Guardia di Finanza. Deze opsporingsdienst houdt zich bezig met de bestrijding van financiële criminaliteit, smokkel, illegale immigratie en drugshandel en beheert een vloot van ongeveer 250 vaartuigen.

Het contract, dat voortvloeit uit een Europese aanbesteding, mag een bijzondere gebeurtenis worden genoemd, zegt Frank de Lange, directeur verkoop voor Noord-, West- en Zuid-Europa bij Damen Shipyards Gorinchem. Na een lange en zorgvuldige beoordeling heeft de Guardia di Finanza gekozen voor de offerte van het team Damen Shipyards / Cantiere Navale Vittoria. Dit succes schrijft Frank de Lange toe aan het beproefde ontwerp en de gegarandeerde prestaties van de schepen, en dat tegen een zeer concurrerende offerteprijs.

De 5509 is het nieuwste en tot dusver grootste model uit de Stan Patrol-serie, waar nog altijd veel vraag naar is. Beide schepen worden in Italië gebouwd op basis van het zogeheten ‘Damen Technical Cooperation Package’, een soort prefab-bouwsysteem. In dit verband is Damen een samenwerkingsverband aangegaan met de scheeps- en reparatiewerf Cantiere Navale Vittoria in Adria. Dit gerenommeerde bedrijf staat al tachtig jaar onder leiding van de familie Duò.

Paradepaardjes
De schepen zullen worden ingezet voor voortdurend patrouillewerk in de Italiaans territoriale wateren en de rest van het Middellandse Zeegebied. Voor deze taak zijn snelheid en betrouwbaarheid natuurlijk essentieel. De Stan Patrols blinken vooral uit door hun ongeëvenaarde zeewaardigheid, een technische eigenschap die voortvloeit uit intensief onderzoek in samenwerking met de TU Delft. Dankzij hun bijlboeg kunnen de schepen langdurig een snelheid bereiken van 28 knopen bij een maximaal continuvermogen van 90%, ook bij zware zeegang en sterke wind. De superieure beweegeigenschappen en veel lagere waterweerstand zorgen voor een lager brandstofverbruik en minder uitstoot. Dit levert grote kostenbesparingen op en biedt tevens voordelen op het gebied van duurzaamheid en milieu.

Verder is elke Stan Patrol uitgerust met twee opblaasboten met harde bodem, die de bemanning nog meer flexibiliteit geven tijdens operaties. “Deze schepen zijn echt de paradepaardjes van onze werf”, aldus Frank de Lange.

Meer… Damen