In het magazijn van SuperYacht Spares. Foto: SuperYacht Spares.

“De kunst is om het gevoel en de sfeer te behouden”

De wereld van superjachten is er één om bij weg te dromen. De nieuwste technieken maken dat superjachten op de meest afgelegen plekken ter wereld komen. Maar aan boord van een superjacht zijn niet alleen de technische onderdelen van belang. Geen superjacht zonder een prachtig servies, het zachtste linnengoed en jetski’s. Wij spraken met oprichter en eigenaar van SuperYacht Spares: Timo Dam. “Wij zorgen dat alle producten die nodig zijn op een superjacht, waar dan ook ter wereld, aan boord komen.”

De visie van Timo Dam

Op een zonnige dag in Gorinchem ontmoeten wij op het kantoor en tevens magazijn van SuperYacht Spares Timo Dam, Managing Director van deze full-service supplier van de superjachtindustrie. “Wij leveren wereldwijd producten en diensten aan jachten, jachtmanagementbedrijven en werven”, legt Dam ons uit. “De producten omvatten alles wat er aan boord van deze luxe jachten nodig is. Eigenlijk alles wat je in een resort kan tegenkomen, leveren wij.” Het gaat niet alleen om de ‘glitter en glamour’ kant van de superjachtindustrie. Ook de technische onderdelen worden geleverd. Sterker nog, daar is het allemaal mee begonnen.

In het magazijn van SuperYacht Spares. Foto: SuperYacht Spares.
Directeur Tino Dam van SuperYacht Spares

Terug in 2013

Tijdens zijn studie Mechanical Engineering was Timo Dam werkzaam bij superjachtbouwer Royal Huisman. “Vanuit verschillende hoeken kreeg ik te horen dat er behoefte was aan een onafhankelijke toeleverancier voor de superjachtindustrie. Met dat idee ben ik 2003 begonnen. Ik pakte mijn spullen en vertrok voor minimaal twee weken per maand naar Zuid-Frankrijk om langs te gaan bij de jachten. Hier ging ik in gesprek met de bemanning om te ontdekken wat zij nodig hadden en waar zij tegen aanliepen”, vertelt Dam enthousiast. Eenmaal thuis werden de aanvragen en offertes uitgewerkt. “In het begin ging dit vooral om technische onderdelen: motoronderdelen, pompen, gereedschappen, noem het maar op. Het leukste aan deze beginperiode was de vrijheid. Het idee lag er maar hoe, met wie en wat ik dit ging aanpakken, maakte niet uit. Ik was hier echt vrij in.”

Door het op en neer reizen naar Zuid-Frankrijk kwamen er steeds meer aanvragen binnen en groeide het bedrijf door met in 2007 een belangrijk hoogtepunt. “Tot die tijd leverden wij alleen aan varende superjachten, maar in 2007 kwam hier verandering in en hebben wij een contract gesloten met Amels en Oceanco om alle reserveonderdelen voor nieuwbouwprojecten te verzorgen. Een groot moment voor ons!”, vertelt Dam trots. Als er een jacht van deze partij wordt gekocht, maakt SuperYachts Spares de catalogus met reserveonderdelen van alles wat het schip aan boord heeft. “De klant kan hier vervolgens een bestelling uit plaatsen en wij leveren dit conform de codes van het systeem van de werf. Wij zorgen dat deze onderdelen zo snel mogelijk en kant-en-klaar aan boord worden geleverd.” Naast de nieuwbouwprojecten van Amels en Oceanco levert Dam met zijn team van 18 personen inmiddels aan 400 varende superjachten wereldwijd.

“WIJ ZORGEN DAT ONDERDELEN
ZO SNEL MOGELIJK EN
KANT-EN-KLAAR AAN
BOORD WORDEN GELEVERD.”

Een logistieke puzzel

De uitdaging zit hem volgens Dam voornamelijk in het leveren van de producten voor de varende jachten. “Er kan zo maar gebeld worden door iemand vanaf een jacht in Sint-Maarten met de mededeling dat zij de volgende dag nog een sensor nodig hebben voor een loopplank of een motoronderdeel, omdat zij de dag daarna alweer uitvaren. Wij moeten ervoor zorgen dat deze producten zo snel mogelijk op de juiste plaats van bestemming zijn.”

Een logistieke puzzel, want Dam en zijn team werken met 3.500 toeleveranciers. Van motorfabrikanten, sigarenwinkels tot linnenfabrikanten. “Nog steeds breidt het assortiment elke maand met 2.500 artikelen uit!”, gaat Dam verder. “Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt besteld. Een apparaat met gouden en zilveren staven die ervoor zorgt dat je huid niet ouder wordt, custom made jetski’, maar ook wasmachines, servies, badjassen en tandenborstels. Niets is te gek.”

Tijdens de rondleiding door het pand vangen wij in het magazijn een glimp op van de diversiteit aan producten. Als wij hier naar binnen stappen komen er net drie pallets met openhaardhout voorbij. “Ook dat kan nodig zijn op een superjacht.” Wat opvalt is dat er niet heel veel producten in het magazijn liggen. Goed nieuws volgens Dam: “Dat betekent dat het onderweg is of al aan boord staat.”

Van moertjes en boutjes tot een custom made jetski

Hij legt uit dat zij namelijk geen webshop zijn. “Wij willen persoonlijk contact houden met de klant en adviseren over de mogelijkheden en meedenken. De charme en het succes van de begin jaren behouden.”Natuurlijk hebben ze bij SuperYacht Spares het een en ander geautomatiseerd en staan alle producten die ooit zijn besteld in een systeem. “Dat gaat een stuk sneller in vergelijking met tien jaar terug. De werknemers hoeven nu niet meer alle producten en toeleveranciers uit hun hoofd te kennen. Dat is gekkenwerk!”

Dam vertelt dat dit het werk juist zo leuk maakt. “Onze sales engineers kunnen zich volledig focussen op het helpen en verder adviseren van de klanten. Daarnaast zijn de werkzaamheden erg afwisselend, doordat wij met alle mogelijke producten werken.” Een van de salesengineers Rodney van Ekeren die wij tegenkomen tijdens de rondleiding beaamt dit: “De ene dag ben je bezig met het regelen van moertjes en boutjes en de andere dag met een custom made jetski. Dat maakt het leuk! Daarnaast is het bedrijf nog steeds aan het groeien en doorontwikkelen. Omdat we een klein team zijn, krijg je echt de kans om mee te denken over de visie en de toekomst van het bedrijf.”

Werken bij SuperYacht Spares

Op zoek naar nieuwe collega’s

Hoe ziet Dam de toekomst? “Op korte termijn zijn wij op zoek naar nieuwe collega’s binnen ons team. Twee sales engineers voor de binnendienst die zich richten op de varende superjachten en een sales engineer buitendienst die zich bezig gaat houden met de nieuwbouwprojecten”, gaat hij verder. “Iemand hoeft niet direct over specifieke kennis te beschikken, wij vinden vooral iemands mentaliteit heel belangrijk. Het liefst boek ik voor iemand een ticket naar Italië op maandag en een retourticket op vrijdag. Ik ben benieuwd hoe iemand dit aanpakt en waar iemand mee terugkomt”, lacht hij. “Je moet zelfstandig zijn en oplossingsgericht kunnen denken en een aanpakker zijn. Daarnaast moet iemand zich kunnen verdiepen in mensen, of dit nu een kok of een werktuigbouwkundige is.”

Op lange termijn voorziet Dam nog verdere groei, maar het persoonlijke contact moet centraal blijven staan. “De kunst is om het gevoel en de sfeer van 15 jaar terug te behouden, zowel intern als naar buiten toe.”