De veerbootoorlog

Een uitgelokt conflict door Marcel Metze De veerbootoorlog op de route Harlingen – Terschelling. David tegen Goliath? Of het gevolg van slecht overheidsbeleid?

In De veerbootoorlog doet Marcel Metze verslag van zijn onderzoek naar het conflict rond de veerdienst Harlingen – Terschelling, dat inmiddels al weer zes jaar voortwoekert. Hierin staan de rederijen Doeksen en EVT tegenover elkaar.

Metzes onderzoek naar de veerbootoorlog rust op een grote hoeveelheid documenten, interne overheids-emails en gesprekken met betrokkenen. Hij komt tot de slotsom dat dit conflict in wezen door de overheid is ‘uitgelokt’, door innerlijk tegenstrijdige regelgeving, de invoering van schijnconcurrentie, gebrek aan regie en vage beleidsonderbouwing. De Tweede Kamer heeft dit zonder veel kritiek geaccepteerd.

De beide rederijen hebben het conflict vervolgens door vergaande juridisering zó opgejaagd, dat zij intussen met de hakken vastgezogen in het wad staan.
In zijn boek wijst Metze ook een mogelijke uitweg uit het conflict.

EVT nam het initiatief tot dit onderzoek. Toen deze rederij bereid bleek Metzes onafhankelijkheid strikt te respecteren en te garanderen, besloot hij zich in de zaak te verdiepen. Een samenvatting en een gedetailleerde verantwoording van Metzes onderzoek zijn op zijn website te vinden.

Metze schreef eerder spraakmakende boeken over Philips, de banken, het CDA en Rijkswaterstaat. Hij werkt thans aan een politieke biografie van Shell.

Gegevens over het boek: Marcel Metze, De veerbootoorlog. Kroniek van een uitgelokt conflict paperback, 96 bladzijden, EUR 12,50 Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Van Wijnen te Franeker en in de boekhandel verkrijgbaar.