Ecoboot vaart in Utrecht

Duurzaamheid

Utrecht heeft er een nieuw, elektrisch aangedreven vrachtschip bij: de Ecoboot. Na de Bierboot is dit het tweede elektrisch aangedreven vrachtschip van Utrecht en waarschijnlijk van de wereld.

De Ecoboot neemt het werk over van de huidige vuilnisboot, en kan meer. Aan boord kliko’s legen, tegelijk glas, papier en restafval meenemen en extreem lange of zware vracht vervoeren. Met een demonstratie van het innovatieve ophaalsysteem doopt wethouder Mirjam de Rijk aanstaande woensdag 11 april de Ecoboot in de Oudegracht.

Wethouder De Rijk: “De Ecoboot past heel goed bij de duurzame en groene stad die Utrecht is. We investeren in schone en energiezuinige transportmiddelen. Deze boot draagt bij aan een betere luchtkwaliteit en zorgt voor efficiënt goederenvervoer in de binnenstad.”

Slimme inrichting
De Ecoboot is zestien bij vier meter. Dat is vier meter langer dan de huidige vuilnisboot, waarbij het restafval los of in vuilniszakken in het open ruim wordt gestort. Het nieuwe schip werkt met kliko’s. Met dezelfde hefboomtechniek als op vuilnisauto’s worden de kliko’s geleegd in afvalcontainers, vergelijkbaar met de ondergrondse containers in de stad. Acht uitneembare containers van ieder drie kubieke meter herbergen de aparte afvalstromen. In het schip passen ook 26 rolcontainers of 24 koel/vriescontainers. Met een elektrisch aangedreven kraan kan de boot ook vracht van en naar straatniveau, in en uit de boot takelen. ‘s Nachts wordt de accu opgeladen voor de volgende dag.

Minder luchtvervuiling
Het schip haalt dagelijks verschillende afvalstromen tegelijk op. Ook derden van buiten de gemeente kunnen gebruik maken van het schip. Bijvoorbeeld voor verhuizingen, verbouwingen en het verplaatsen van groot materiaal. Dit vermindert vrachtverkeer in de historische binnenstad en daarmee luchtvervuiling.

Europees voorbeeld
Via het Europese project Connecting Citizen Ports 21 van Interreg krijgt de gemeente subsidie voor deze investering. De Provincie Utrecht en de gemeenten Utrecht en Nieuwegein werken binnen Interreg samen met binnenhavens in België, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Het ontwerp van het Utrechtse ‘multi purpose vessel’ is voor deze steden een voorbeeld voor het optimaal en duurzaam vervoeren van goederen in historische binnensteden. De extra kosten voor de elektrische aandrijving zijn gefinancierd uit het Actieplan Goederenvervoer van de gemeente. Sinds 2010 vaart de elektrische Bierboot al door de Utrechtse grachten.