Eerste kaping sinds 2012 voor noordkust van Somalië

Op maandag is een olietanker gekaapt voor de noordkust van Somalië door twee skiffs met ruim 25 Somalische piraten. Er waren acht Sri Lankaanse bemanningsleden aan boord, dit meldde de Somalische autoriteiten dinsdag. Dit is de eerste keer sinds 2012 dat een koopvaardijschip werd gekaapt voor de kust van Somalië.

De tanker ‘Aris 13’ vervoerde benzine van Djibouti naar Mogadishu. De tanker vaart onder Comorese vlag en wordt beheerd door een rederij uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Vijf jaar geleden waren piraten zeer actief in Somalië. In 2011 zijn er volgens het International Maritime Bureau 237 schepen aangevallen waarbij honderden bemanningsleden zijn gegijzeld. De financiële schade was ruim 7 miljard dollar wereldwijd volgens Oceans Beyond Piracy. Viervijfde deel is door de internationale scheepvaartwereld zelf bekostigd.

Nederland neemt sinds 2009 deel aan een Europese antipiraterijmissie. Het marineschip Zr. Ms. Rotterdam wordt dit najaar ingezet voor de kust van Somalië gedurende 10 weken voor de antipiraterijmissie Atalanta van de Europese Unie .