Evo pleit voor mondiaal emissiehandelsysteem voor lucht- en scheepvaart

Terugdringen emissies werkt alleen bij wereldwijde implementatie

De Europese milieuministers bereikten gisteren overeenstemming over het terugdringen van emissies door zeescheepvaart en luchtvaart. EVO kan zich hier in vinden, maar stelt wel dat als hier een systeem van emissiehandel aan gekoppeld wordt, dit wereldwijd moet worden ingevoerd. Dit moet dan ook de inzet zijn van de Europese Unie in Kopenhagen.

Wel stelt EVO de voorwaarde dat het Europese emissiehandelssysteem (ETS) voor de luchtvaart vervangen moet worden door een mondiaal emissiehandelssysteem. Ditzelfde geldt ook voor de zeescheepvaart, maar voor die modaliteit is nog geen Europees ETS van kracht. Een systeem voor zeescheepvaart en luchtvaart dat zich tot Europa beperkt, is volgens de verladersorganisatie onverstandig omdat beide modaliteiten mondiaal opereren. De mondiale variant is niet alleen veel effectiever, maar voorkomt ook dat de concurrentiepositie van Europa wordt aangetast. Een Europees systeem zorgt er namelijk voor dat im- en export vanuit de EU duurder wordt en het vestigingsklimaat aanzienlijk verslechtert.

EVO hoopt dat de klimaattop in Kopenhagen eind dit jaar zal resulteren in een mondiaal emissiehandelssysteem. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan kan volgens EVO een dergelijk stelsel worden benaderd door het maken van bilaterale afspraken tussen groepen landen uit verschillende werelddelen om zeeschepen en vrachtvliegtuigen te laten betalen voor de CO2-uitstoot. De ideale oplossing is dit echter niet, omdat een aanzienlijk percentage van de transportbewegingen niet onder het ETS-stelsel zal vallen.

Bron: EVO, 22-10-2009;