Iran Deyanat – Geen onregelmatigheden bij onderzoeken

Dinsdagmorgen 11 november is om 9 uur de Iran Deyanat aangekomen in de Rotterdamse haven. De bulk carrier met aan boord mineralen en cokes ligt op boei 29 in de Waalhaven. Het schip is gekaapt geweest terwijl het op weg was van China naar Rotterdam. Op 10 oktober is het vrijgelaten door Somalische kapers. De kapers hebben daarbij geruchten verspreid over de aanwezigheid van chemische wapens aan boord van het schip. Op basis van die voorgeschiedenis heeft Jaap Lems – havenmeester en port security officer – het schip laten onderzoeken en zijn geen onregelmatigheden aangetroffen.

Anderhalve week geleden heeft IRISL – Islamic Republic of Iran Shipping Lines – Agencies Netherlands contact gezocht met de havenautoriteiten. Havenmeester Jaap Lems heeft toen contact gezocht met de Zeehavenpolitie en Douane met het verzoek om een onderzoek uit te voeren. Na een uitgebreid vooronderzoek waarbij o.a. de inlichtingendiensten waren betrokken, heeft de havenmeester op basis van de verkregen informatie besloten het schip in de haven toe te laten en daar alsnog te onderwerpen aan extra onderzoeken.

Eenmaal aan boei 29 in de Waalhaven is het schip onderzocht door een zogenoemd ‘boarding team’- een multidisciplinair team van Zeehavenpolitie, Douane en divisie Havenmeester van het Havenbedrijf. De Zeehavenpolitie heeft de bemanning onderzocht. De Douane en het Havenbedrijf hebben met name de lading en de papieren onderzocht en metingen verricht. Ook is vastgesteld dat er geen sprake is van radioactieve straling. De onafhankelijke gasdeskundige heeft geen onregelmatigheden aangetroffen.

Met toestemming van de bovengenoemde autoriteiten is dinsdagavond 11 november begonnen met het lossen van een deel van de lading.

Bron: Havenbedrijf Rotterdam N.V., 13-11-2008;