iTanks extractor: doorbraak in schoon en gezond lassen

iTanks – innovatiemotor van en voor vloeibaar massagoed  in de Rotterdamse haven– presenteert vandaag de Extractor, een lastoorts die 95 procent minder dampen produceert tijdens het lassen. Volgens het innovatieplatform en TNO is het een baanbrekende uitvinding. De lastoorts zorgt daarmee voor gezonde arbeidsomstandigheden op o.a. werven, in de offshore en opslagtanks.

Opening
Vandaag, 27 november, wordt om 15.00 uur het nieuwe kantoor van iTanks op RDM aan de Scheepsbouwweg 11 geopend. Ter gelegenheid daarvan verzorgen de directieleden Frits Eulderink van Vopak en Paul Smits van het Havenbedrijf Rotterdam een introductie en presenteert Jack Kerklaan verschillende innovaties.  Voor de opening hebben zich 150 gasten aangemeld.

Extractor
In samenwerking met TNO en Translas heeft iTanks de Extractor ontwikkeld. Deze innovatie betreft een stand-alone bronafgezogen lastoorts. Met de lasdampafzuiging die geïntegreerd zit in de lastoorts wordt de lasrook die vrijkomt bij het lassen direct afgezogen in plaats van dat deze in de werkomgeving van de lasser blijft hangen. Een schone en gezonde oplossing.

iTanks
iTanks is het innovatieplatform van de natte bulk in de Rotterdamse havens. Het belangrijkste doel van het platform is verbinden en vernieuwen tbv  innovaties die de natte bulk, offshore of chemie duurzamer, efficiënter, veiliger of schoner maken. De eerste producten zijn onder deze vlag inmiddels ontwikkeld. Zo is er een robot voor het schoonmaken van meerpalen in gebruik genomen.

De stichting iTanks is het afgelopen jaar fors gegroeid; van 27 leden naar 85 leden. Daaronder bevinden zich zowat alle belangrijke bedrijven uit de Botlek en Europoort.  iTanks is op initiatief van de Maasvlakte Olie Terminal opgericht. Het Havenbedrijf Rotterdam ondersteunt de stichting, onder andere door kennis en huisvesting op RDM Rotterdam ter beschikking te stellen.

Meer… iTanks