Kvaerner bouwt grootste cruiseschip ter wereld

Het Noorse concern Aker Kvaerner heeft gisteren een contract met rederij Royal Caribbean getekend voor de bouw van het grootste cruiseschip wat ooit op een tekentafel is ontworpen.


De ‘Ultra Voyager’ zal in 2006 gaan varen en wordt gebouwd op de Masa Yard in Turku, Finland. Het schip is 15% groter dan de vijf tot nu toe opgeleverde cruiseschepen uit de Voyager-class. Hiermee overtreft de scheepsbouwer zichzelf, want die vijf schepen horen al tot de grootsten ter wereld.


Het nieuwe schip kost 720 miljoen US-dollar, heeft 18 dekken, heeft afmetingen van 399 meter lengte, 38,6 meter breedte en de schoorstenen steken 70 meter de lucht in. Er kunnen 3600 passagiers en 1400 bemanningsleden aan boord. De snelheid op volle zee bedraagt 22 knopen.
Royal Carribbean wil vooral schaalvoordelen behalen met grotere cruiseschepen. De Amerikaanse rederij uit Miami zal dan ook jaarlijks haar accomodatie-capaciteit met 3% uitbreiden. En Kvaerner heeft daarnaast nog een optie voor een zusterschip, op te leveren in 2007.

Bron: Bas Lulf – Cruise Addicts, 21-09-2003;