Multraship sleept innovatieaward binnen

ROTTERDAM – Het Rotterdamse ingenieursbureau NovaTug BV en het sleep-en bergingsbedrijf Multraship in Terneuzen hebben de jaarlijkse Maritieme Innovation Award in de wacht gesleept. Het gaat om een prestigieuze onderscheiding voor innovatieve ontwikkelingen in de maritieme wereld.

NovaTug bouwde de Multratug 12 van Multraship om tot een zogenoemde carrouseltug, een ietwat futuristische sleepboot met een sleephaak, die is bevestigd op een grote horizontale ring. De ring is bevestigd om de opbouw van de sleper heen en biedt de sleepboot een onbeperkte sleepvrijheid, een hoge stabiliteit en het vermogen grote dynamische krachten op te vangen. De carrouseltug werd vorig jaar voor het eerst ingezet op het Kanaal Gent-Terneuzen. De jury vond het hoogst interessant dat met de vinding bestaande principes in de sleep- en bergingswereld overboord worden gezet en constateerde ook dat de nieuwe ontwikkeling de gemoederen binnen de sleepwereld danig heeft verhit.
,,Vorig jaar was het nog een goed idee, nu is het werkelijkheid. Enige kritische kanttekening is dat de commercialisering van het concept nog meer vorm moet krijgen“, aldus de jury.

Bron: PZC.nl, 20-04-2003;