Nieuwe brug gaat van haven naar de Krook in centrum Gent

  • binnenland

Aan de Krook in hartje Gent komt er een nieuwe brug. Op woensdag 16 september vertrekt deze brug op een ponton van bij het bedrijf Aelterman in de haven van Gent. Het transport gaat immers volledig over het water.

In Gent komt er een nieuwe brug bij: de brug aan de Krook aan ‘de Zuid’ waar de nieuwe stadsbibliotheek, een onderzoekscentrum voor media en informatie, kunst en cultuur en ontmoetingsplekken komen. Deze brug werd in het atelier van Aelterman aan het Kluizendok in de haven van Gent gebouwd. Aelterman is gekend voor het bouwen van bruggen, sluisdeuren en andere grote stalen gevaartes. Heel wat bruggen in het centrum van Gent en de stalen pyloon van de brug aan de Ghelamco Arena werden bij Aelterman gemaakt.

Vervoer over water naar hartje Gent
Van dinsdag 15 tot en met donderdag 17 september vinden het vervoer en de montage ervan plaats. Dit niet-alledaagse transport gaat over het water omdat vervoer over de weg niet mogelijk is. De brug weegt maar liefst 86 ton en is 23,16 meter lang en 6,9 meter breed.

Op dinsdagochtend 15 september wordt de brug op een ponton geladen. Op woensdag 16 september om 8 uur vertrekt het geladen ponton richting Waalse Krook: van aan het Kluizendok de Ringvaart rond Gent op, via de binnenvaartsluis in Evergem naar Merelbeke waar het de E3-sluis binnengaat en via de Muinkkaai gaat het richting de Krook. Op donderdag 17 september vindt dan in de voormiddag de montage van de brug plaats.

Aelterman heeft ook een bestelling van een andere brug aan de Krook. Deze brug loopt van de Grote Huidevettershoek over de Muinkschelde richting het Laurentplein. De studie van de brug is aan de gang. De plaatsing volgt later.

Spectaculaire vrachten
Bij Aelterman vertrekken er regelmatig spectaculaire transporten. In augustus nog vertrok de nieuwe Budabrug van bij Aelterman naar Kortrijk. In maart 2013 was dat de stalen pyloon voor de nieuwe brug over de Ringvaart aan de R4 aan de Ghelamco Arena. In juni 2012 was er een nieuwe stalen brug voor over het Albertkanaal en in augustus 2011 een heiframe.

Goed voor tewerkstelling
Het Havenbedrijf Gent is opgetogen met deze nieuwe realisatie van Aelterman. De haven heeft hiermee niet enkel een toonaangevend bedrijf uit de sector van de staalconstructies in huis, maar degelijke opdrachten zorgen ook voor toegevoegde waarde en tewerkstelling in de haven.

Havendag op zondag 20 september
Op de Vlaamse Havendag in Gent op zondag 20 september kan men op de kaai van Aelterman aan het Kluizendok dit soort grote stalen constructies van nabij bekijken.

Meer… Port of Ghent

 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten