Nieuwe ligplaatsen voor riviercruises en binnenvaart in Terneuzen

Op donderdag 27 september is in hartje Terneuzen de vernieuwde Beurtvaartkade officieel in gebruik genomen. Een nieuwe kademuur van 220 meter met ligplaatsen voor riviercruiseschepen en binnenvaartschepen. De werkzaamheden waren in februari gestart en zijn in augustus afgerond. Dit project heeft 1,2 miljoen euro gekost.

Vernieuwde kade in Terneuzen. Foto, North Sea Port.

De Beurtvaarkade aan het Zijkanaal A in Terneuzen, was aan renovatie toe. North Sea Port en de gemeente Terneuzen sloegen de handen in een voor een kadereconstructie, om een aantal bedrijven te herlokaliseren en om faciliteiten voor riviercruiseschepen en binnenvaart uit te bouwen. Daarnaast komt er ook een woontoren. Deze aansluiting van het water met de stad krijgt hiermee meteen een gezicht.

Ligplaatsen met watertappunt en walstroom
Het resultaat is een hele nieuwe kademuur die voor de oude is gebouwd en die  vijftig jaar meegaat. De kademuur is voorzien van kathodische bescherming om corrosie tegen te gaan. Aan de 220 meter lange kade kunnen riviercruiseschepen aanmeren. Er zijn ook ligplaatsen voor binnenvaartschepen. Dat laatste is van belang omdat de binnenvaartschippers er dan extra wachtplaatsen hebben tijdens de bouw van de nieuwe Sluis.

Walstroom en drinkwater
De riviercruises en de binnenvaartschepen kunnen tegen het einde van dit jaar gebruik maken van walstroom zodat hun dieselmotoren niet hoeven te draaien om elektriciteit op te wekken. Daarnaast wordt ook tegen het eind van dit jaar een drinkwatertappunt voorzien.

Woontoren
Het braakliggend terrein rondom de kade is door North Sea Port verkocht aan de gemeente Terneuzen. De gemeente gaat vervolgens aan de slag met een aannemer voor de ontwikkeling van een woontoren met hotelfunctie.