Noord-Holland geeft geld voor nog beter zwemwater

De provincie Noord-Holland wil dat alle zwemplekken een waterkwaliteitsklasse ‘goed’ of ‘uitstekend’ krijgen. Het is nog geen zwemweer maar de voorbereidingen voor het zwemseizoen gaan binnenkort beginnen. Beheerders van zwemlocaties kunnen subsidie aanvragen en daarmee de problemen aanpakken zoals terugkerende blauwalg of bepaalde bacteriën. De oorzaken hiervan lopen uiteen: ganzenpoep, vervuiling door recreanten of teveel voedingsstoffen in het water.

Zwemwater Foto Provincie Noord-Holland nov 2019
Foto, Provincie Noord-Holland.

250.000 euro voor goed buitenzwemwater

De maatregelen die beheerders hiervoor kunnen nemen zijn bijvoorbeeld: doorspoelen met schoon water, de locatie schoonmaken en voorlichting geven aan recreanten. De provincie heeft de subsidie in 2018 en in 2019 ook verstrekt. Bij zwemplekken zoals het Twiske en de Oudekerkerplas is daarmee de waterkwaliteit verbeterd. Voor het zwemseizoen 2020 stelt de provincie weer 250.000 euro beschikbaar, voor nog beter zwemwater.

151 buitenzwemlocaties in Noord-Holland

Veel mensen zwemmen graag in natuurwater. Noord-Holland heeft hier 151 buitenzwemlocaties aangewezen. De provincie laat hier regelmatig de kwaliteit en de veiligheid van het water controleren. Meer informatie over deze locaties en de kwaliteit van zwemwater is te vinden op: www.zwemwater.nl of in de zwemwater-app.

Meer informatie voor beheerders van zwemlocaties

Beheerders vinden meer informatie over de subsidie op: noord-holland.nl bij ‘subsidies’ of via het Servicepunt Provincie Noord-Holland, tel: 0800 0200 600, e-mail [email protected].