Olympisch catamaran zeiler Thijs Visser stapt over naar Aruba

  • binnenland

Visser - nieuw team

Nieuwegein 26 januari 2013 – Catamaran topzeiler Thijs Visser (24) mag tijdens internationale zeilwedstrijden uitkomen voor de Aruba Sailing Association. De zeiler uit Amersfoort heeft akkoord van de Internationale zeilbond (ISAF) om voor het Antilliaanse eiland uit te komen. Visser zijn ultieme doel is om samen met Arubaanse Nicole van der Velden een medaille te winnen op de Olympische Spelen van 2016. Om dat te realiseren moet Visser onder andere nog de Arubaanse Nationaliteit zien te verwerven.

Van Delta Lloyd Kernploeg naar Aruba Sailing Association
Visser maakte afgelopen jaar nog onderdeel uit van de Delta Lloyd Kernploeg in de Nacra17 klasse, de nieuwe Olympische catamaranklasse. In september 2013 viel Visser af, omdat de Delta Lloyd Kernploeg in de Nacra17 klasse werd teruggebracht van drie naar twee teams.

“Onvoorwaardelijke steun”
Kernploeg coach Sven Karsenbarg is blij voor Visser: “2013 was een heel leerzaam en succesvol jaar. We hebben met Nederland op alle toernooien meegestreden voor een podiumpositie. De onvoorwaardelijke steun van alle teamgenoten was en is bijzonder. Zo ook die van Thijs. Daar plukken we tot en met Rio de vruchten van. Ik vond het heel vervelend voor de zeilers die zijn afgevallen. Vooral omdat ze er zo hard voor gewerkt hebben. Mooi dat we Thijs weer gaan tegenkomen op het water.”

Nieuw team, zelfde ambitie
Visser vervolgt dus zijn olympische droom in de zeilsport via Aruba. Hij gaat als bemanning verder met de Arubaanse stuurvrouw Nicole van der Velden. Samen is hun doel een medaille op de Olympische Spelen van Rio 2016. Visser heeft tijdens de Texel Dutch Open van 2013, een onderdeel van Ronde om Texel, al eens gevaren met Van der Velden. “Nicole is een echte Arubaanse, 19 jaar oud. Afgelopen werd ze jeugdwereldkampioen in de Nacra17. Op Texel heb ik met haar gevaren. Ze heeft heel veel potentie, is leergierig, handig en slim!”

Visser en Van der Velden zijn momenteel het enige olympische zeilteam voor Aruba. Het duo geniet de volledige steun van de Arubaanse zeilfederatie (Aruba Sailing Association) en het olympisch comitee (Comittee Olympico Arubano).Visser is heel blij met zijn overstap. Vandaag verschijnt het duo aan de start van de Miami Olympic classes regatta, een ISAF Wereldbekerwedstrijd.

Dankbaar
Visser vervolgt: “Ik ben blij dat het Watersportverbond mee heeft gewerkt aan deze overstap. Daarnaast ben ik erg trots en dankbaar voor de samenwerking met Delta Lloyd de afgelopen vier jaar. Drie jaar in de Formule 18 en een jaar als zeiler van de Delta Lloyd Kernploeg van het Watersportverbond. Door de support van Delta Lloyd heb ik mij kunnen ontwikkelen tot de zeiler die ik nu ben.”

De gedreven en gepassioneerde topzeiler wil tijdens het ISAF WK in Santander september 2014 bij de beste 10 landen eindigen. “Als ons dat lukt dan plaatsen we Aruba als land en omdat er geen andere Arubaanse zeilteams zijn, gaan we dan ook zeer waarschijnlijk naar de spelen. Dan kunnen we ons twee jaar optimaal voorbereiden. Ik ben voltijd bezig met zeilen, voor meer dan 90% met de olympische campagne. Het is moeilijk om van rond te komen, maar als ik zeil ben ik gelukkig, dus dan heb je niet zoveel anders nodig.”

 

 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten