Talkshow over 150 jaar nieuwe waterweg

Maritiem Museum zoekt jonge haven-visionairs

De Rotterdamse haven staat voor grote uitdagingen. Net als 150 jaar geleden, toen Pieter Caland met het plan voor de Nieuwe Waterweg kwam. Wie treedt er in de voetsporen van deze visionair? Het Maritiem Museum Rotterdam houdt op 9 maart een online talkshow over dit onderwerp. Welk idee gaat ons helpen energiegebruik en uitstoot te reduceren? Hoe tackelen we de grote klimaatuitdagingen van nu en morgen? Jongeren krijgen het woord.

Nieuwe Waterweg. Foto, Siebe Swart

Energietransitie
Key note speaker is Allard Castelein, CEO van de Port of Rotterdam, Met hem hebben we het over de huidige uitdagingen met betrekking tot energiegebruik en –transitie. We belichten de factoren die het succes van de Rotterdamse haven hebben bepaald en zullen bepalen. Waar in 1872 de bereikbaarheid van de haven de belangrijkste factor was, spelen anno 2022 het energiegebruik en de impact op de samenleving, natuur en het klimaat juist een hoofdrol.

Online talkshow live te volgen 9 maart om 20.00 uur
We kijken niet alleen terug, maar vooral ook vooruit – met het accent op innovatie, digitalisering en klimaat. De online talkshow is op 9 maart vanaf 20.00 uur live te volgen op www.maritiemmuseum.nl. Het programma biedt een podium aan jonge talenten, de Calands van nu, en hun ideeën. En ook de kijker thuis praat mee. Het online publiek krijgt ook de kans om vragen te stellen, die vervolgens live beantwoord worden vanuit het Maritiem Museum.

Olympisch zeilster
De avond staat onder leiding van Marcelien Bos-de Koning, voormalig Olympisch zeilster en Chef d’Emission van NOC*NSF. Zij heeft bewezen de grootste stormen aan te kunnen en is na haar sportcarrière volop aan de slag gegaan met duurzaamheid, energie en schone oceanen. Om de historische achtergrond van de Nieuwe Waterweg te duiden, geeft conservator Irene Jacobs een inleiding.