Maritiem Museum Rotterdam Graanzuiger naar lift. Foto Arthur Smeets.

Gerestaureerde graanzuiger komt terug naar Maritiem Museum

De laatste werkende graanelevator ter wereld keert terug naar het Maritiem Museum Rotterdam. Een jaar lang werd de Stadsgraanzuiger 19 gerestaureerd op werf Talsma in Franeker. Op 2 mei begint de meerdaagse terugreis, die geïnteresseerden live kunnen volgen via maritiemmuseum.nl.

Maritiem Museum Rotterdam Graanzuiger naar lift. Foto Arthur Smeets.
Maritiem Museum Rotterdam Graanzuiger naar lift. Foto Arthur Smeets.
Maritiem Museum Rotterdam Graanzuiger naar lift. Foto Arthur Smeets.

De afgelopen maanden is veel werk verricht op de Friese werf: de deuren en ramen van de graanzuiger zijn vervangen; het onderwaterschip, de weegkamer en de stootlijsten werden aangepakt. Ook kreeg de elevator zijn oorspronkelijke kleuren terug. Het grootste deel van de restauratie is nu voltooid en het havenicoon zal vanaf de zomer van 2023 weer in prachtige staat te bezoeken zijn.
De Stadsgraanzuiger 19 is een krachtig voorbeeld van innovatie in de maritieme sector. Vóór zijn introductie kostte het meer dan honderd havenarbeiders een dikke week om 6.000 ton bulkgoed over te hevelen van het ene schip naar het andere.

Livestream van de reis
De terugreis van Friesland naar Rotterdam is online te volgen. De tocht wordt in beeld gebracht met meerdere camera’s, zowel vanaf de graanzuiger als een sleepboot. Deze livestream is vanaf 2 mei te volgen op de website van het Maritiem Museum: www.maritiemmuseum.nl/restauratie-graanzuiger. Hier kunnen geïnteresseerden onder andere de oversteek over het IJsselmeer meemaken en het doorkruisen van Amsterdam.

Vlaamse samenwerking
De Stadsgraanzuiger 19 maakt deel uit van de buitencollectie van het Maritiem Museum Rotterdam. Het Museum aan de Stroom in Antwerpen is “co-ouder”, waardoor de graanelevator een deel van het jaar daar te zien is. Een erfgoedsubsidie vanuit Vlaanderen maakte de restauratie mogelijk. Daarom zal de Vlaamse minister Diependaele, verantwoordelijk voor onder meer erfgoed, op 23 mei een bezoek brengen aan dit gerestaureerde topstuk.

Kaapse Graanzuiger
Ter gelegenheid van de terugkeer van de graanzuiger lanceert het Maritiem Museum een speciaal biertje, in samenwerking met Kaapse Brouwers. Deze koppige, blonde Kaapse Graanzuiger is het nieuwe huisbier van het museum en vanaf 30 april onder meer verkrijgbaar in museumcafé Het Lage Licht. Tijdens het brouwproces werden extra veel graansoorten gebruikt én Vlaamse hopbloemen, om het co-ouderschap van dit unieke object te benadrukken.

De Stadsgraanzuiger 19 vertrekt op maandag 2 mei vanuit Friesland naar Rotterdam. De reis zal naar verwachting 3 dagen duren en is live te volgen op www.maritiemmuseum.nl/restauratie-graanzuiger.