Onderzoeksschip vol wetenschappers klaar voor vertrek

Op 13 december vertrekt onderzoeksschip RV Pelagia vanuit Texel voor de NICO-expeditie (Netherlands Initiative Changing Oceans) voor zeven maanden. Dit is twee dagen later dan gepland vanwege een een klein lek in een van de brandstoftanks, waardoor er bij het tanken brandstof gelekt was in de bilge van het schip. Met een nieuw stuk staal is het lek op dinsdag gedicht. 

Vanaf de RV Pelagia, het onderzoeksschip van het Koninklijk NIOZ, Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek, doen ongeveer 100 wetenschappers samen met studenten de komende 7 maanden onderzoek naar de veranderde oceanen in zeker 5 oceaanprovincies. Schrijvers, fotografen en journalisten kijken op diverse etappes over hun schouder mee.

Aan deze multidisciplinaire expeditie nemen bijna 100 onderzoekers van 20 organisaties deel; zeebodemonderzoekers, gedrags- en microbiologen, geologen, chemici, natuurkundigen en klimatologen onderzoeken veranderde omstandigheden en zeeleven in vijf oceaanprovincies: Noordzee, Golf van Biskaje, Atlantische Oceaan, Caribische zee en Golf van Mexico. Hun ervaringen en observaties zijn online te volgen via: www.nico-expeditie.nl.

Het onderzoeksschip gaat eerst naar Gran Canaria, steekt dan de Atlantische Oceaan over naar het Caribisch gebied en de Mississippi-delta en vaart uiteindelijk terug naar Amsterdam. Van daar gaan de onderzoekers nog naar de Azoren.

Photo:

Related news

List of related news articles