Poetin onderzoekt wrak in Nederlandse miniduikboot

C-Explorer+5+Submersiblejpg

Russische president zet ‘onderzee limousine’ U-Boat Worx in de schijnwerpers
De Russische president Vladimir Poetin heeft 15 juli het wrak van de Oleg onderzocht in de C-Explorer 5 miniduikboot gemaakt door het Nederlandse bedrijf U-Boat Worx. Het vlaggenschip van de Tsaar zonk in 1869 in de Baltische zee. De Russische president was geïmponeerd door de tocht met de eerste ‘onderzee limousine ter wereld’ zoals de duikboot bekend staat.

Volgens de president was de duikervaring anders dan tijdens zijn tocht met de Mir-1 miniduikboot in 2009. ,,Heel interessant en indrukwekkend. Het is alsof een tijdmachine je naar een ander tijdperk brengt,” vertelde Poetin.

Daarmee zette hij de onderzeeër van U-Boat Worx in de schijnwerpers. Het Nederlandse bedrijf verkoopt zijn miniduikboten vooral aan rijke eigenaren van superjachten, luxe resorts en onderzoeksinstellingen. Daarbij wordt de anonimiteit van klanten gegarandeerd.

,,Dit bericht van Poetin heeft de hele wereldpers gehaald. Daarom zijn we gepast trots dat iemand van wereldfaam zoals Poetin zoiets onderneemt met een product van een klein bedrijf als het onze,” zegt Erik Hasselman van U-Boat Worx.

De C-Explorer 5 werd vorig jaar gepresenteerd tijdens de internationale jachtshow in Monaco. Inmiddels is de veertiende duikboot in productie. Op dit moment is het de enige vijfpersoons miniduikboot ter wereld. Hij heeft een dikke, acryl koepel, waardoor passagiers onderwater onbelemmerd uitzicht hebben. De minionderzeeër kan tot 300 meter diepte duiken en uitgerust met een dubbele batterij kan hij tot zestien uur rondvaren.

Hasselman weet dat de duikboten vaak worden ingezet voor diepzeeonderzoek. Het wrak van de Oleg werd in 2003 op 60 meter diepte teruggevonden in de Golf van Finland en wordt momenteel onderzocht door de Russian Geographical Society, waarvan Poetin voorzitter is. ,,De bodem van de Baltische zee is een museum van gezonken schepen,” vertelde duiker en ontdekker van de Oleg, Roman Prokhorov, tegen president Poetin.

Voor 360 graden tour C-Explorer 5 klik hier