Rederij wil opruimkosten MSC Zoe aan Ameland niet betalen

Nadat de MSC Zoe de containers had verloren boven de Waddeneilanden liet de rederij weten dat zij alle opruimkosten zouden vergoeden. Maar de eerste declaratie van 36.000 euro van gemeente Ameland is afgewezen zonder toelichting.

Verloren containers van MSC Zoe in de Waddenzee. Foto, Kustwacht Nederland.
Verloren containers van MSC Zoe in de Waddenzee. Foto, Kustwacht Nederland.

Dat zegt burgemeester Gerard van Klaveren. “We hebben een gespecificeerde nota ingediend, maar kregen een botte afwijzing terug. Er werd zelfs geen enkele vraag gesteld. Dat is wel heel bijzonder.”

Declaraties van bedrijven die zijn ingehuurd om personeel en machines te leveren zijn wel goedgekeurd. Daar is de burgemeester ontstemd over meldt de NOS. Op dit moment worden er nog steeds kosten gemaakt, zo staan er nog altijd afvalcontainers op het strand.

Schiermonnikoog ook afgewezen

Ook Schiermonnikoog kreeg een afwijzing van BMT, de Britse tussenpersoon van MSC volgens de Leeuwarder Courant.

Reactie van MSC

MSC schrijft in een reactie aan de NOS dat het “de officiële opruimingswerkzaamheden in samenwerking met de Nederlandse autoriteiten heeft ondersteund en dat die nog steeds bezig zijn”. Verder weet MSC naar eigen zeggen niets van afgewezen declaraties die zijn ingediend door Ameland en Schiermonnikoog.

Tijdens de storm in de nacht van 1 op 2 januari verloor het containerschip MSC Zoe 345 containers boven de Waddeneilanden. De stranden lagen vol met spullen uit de containers. Het schip was onderweg naar Bremerhaven.

De MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari zeker 345 zeecontainers tijdens zwaar weer, toen het bovenlangs de Waddeneilanden voer op weg naar de Duitse stad Bremerhaven.

View on Twitter.