Royal Van Voorden levert grootste RVS schroeven ooit voor Canadese ferry

  • binnenland

Van Voorden_GrootsteRVSSchroevenOoit

Van Voorden Castings BV te Zaltbommel heeft vorige week een grote order voor vier roestvast stalen (RVS) schroeven met een diameter van 2900 mm. en 3500 mm. afgerond. Samen goed voor maar liefst 25 ton hoogwaardig RVS. Ze worden gemonteerd op twee zogeheten contra-roterende pods en zorgen voor een buitengewoon efficiënte voortstuwing van een Canadese ferry. De schroeven zijn geproduceerd en compleet afgewerkt in RVS en uitgevoerd in de zware ijsklasse 1AS, geschikt voor arctische condities.

RVS: betere prestaties en lager brandstofverbruik
Scheepsschroeven worden sinds enkele decennia van brons gemaakt. Vanwege de zware condities waarin deze Canadese ferry gaat varen en de hoge eisen omtrent het varen in ijs, zijn deze schroeven uitgevoerd in hoogwaardig RVS. Bij RVS schroeven worden de bladen dunner uitgevoerd, zodat de efficiency van de schroef beter wordt. Dat betekent betere prestaties en een lager brandstofverbruik. Daarnaast zijn RVS schroeven beter bestand tegen slijtage door cavitatie.

IJsklasse 1AS voor schip en schroef
De ferry wordt gebouwd door de Italiaanse werf Fincantieri (voor Société des traversiers du Québec) en gaat in Canada passagiers vervoeren. Omdat het schip het hele jaar door veilig moet kunnen opereren, geldt de zware ijsklasse 1AS voor zowel het schip als de schroeven. De voortstuwing moet grote blokken ijs kunnen vermalen vandaar de keuze voor het vervaardigen van de schroeven in RVS. Van Voorden is één van de weinige gieterijen ter wereld die RVS gietstukken van deze grootte en kwaliteit (in dit geval conform Lloyd’s Register) kan gieten.

Vol vertrouwen naar 2014
Van Voorden heeft deze order uitgevoerd voor de firma Steerprop Ltd, producent van draaibare schroefsystemen (pods). Met het afronden van deze grote order sluit Van Voorden een jaar af waarin reeds vele, kwalitatief hoogwaardige gietproducten hun weg naar tevreden klanten hebben gevonden. Ook voor 2014 staan er weer veel nieuwe uitdagende projecten op de agenda.

Van Voorden Castings
Van Voorden Castings, een zelfstandig opererende werkmaatschappij binnen Andus Group, ontwerpt en produceert scheepsschroeven, schroefbladen en straalbuizen voor de maritieme markt. Daarnaast is de organisatie gespecialiseerd in de productie van hoogwaardig industrieel gietwerk zoals pomphuizen, dubbelwandige pijpleidingen, waaiers en diverse slijtstukken voor onder meer de baggerindustrie. Vrijwel de gehele mondiale baggervloot maakt gebruik van de producten van Van Voorden. Daarnaast is ook de mijnbouw tegenwoordig een belangrijk afzet gebied.

Andus Group BV
Andus Group is de holdingmaatschappij van een veertiental zelfstandig opererende werkmaatschappijen in Nederland, België, Duitsland en Slowakije. De werkmaatschappijen van Andus Group zijn voornamelijk actief in process equipment, offshore platforms, industrieel gietwerk, railinfra-toepassingen, lichtreclame, reizigers gerelateerd voorzieningen, vuurvaste bekledingen en complexe staalconstructies. Andus Group richt zich met name op de industrie, de infrastructuur, offshore en de maritieme sector. De groep realiseert een jaaromzet van meer dan 220 miljoen euro en heeft circa 1.000 medewerkers.

Meer… Van Voorden 

 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten