Rusland moet 5,4 miljoen euro betalen voor Arctic Sunrise

Rusland moet een schadevergoeding van 5,4 miljoen euro betalen aan Nederland vanwege de zaak van de Arctic Sunrise, het schip van Greepeace. Dat maakte het arbitraal tribunaal op 18 juli bekend. In 2015 oordeelde het tribunaal al dat Rusland onrechtmatig handelde toen het in 2013 het Greenpeace-schip vastlegde en de bemanning arresteerde. 

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is tevreden met de definitieve uitspraak van het arbitraal tribunaal in de zaak over de Arctic Sunrise. Nederland heeft Rusland inmiddels gevraagd het bedrag te betalen.

De Arctic Sunrise maakte gebruik van het recht op demonstratie
Koenders: “De uitspraken maken duidelijk dat schepen in internationale wateren niet zomaar kunnen worden geënterd en de opvarenden kunnen worden gearresteerd. De Arctic Sunrise maakte gebruik van het recht op demonstratie. De uitspraken dragen bij aan de ontwikkeling van de internationale rechtsorde, in het bijzonder het zeerecht en de vrijheid van meningsuiting.”

Rusland dient de uitspraak te respecteren
Koenders benadrukt dat de uitspraak juridisch bindend is: “Rusland dient de uitspraak te respecteren. We gaan er dan ook van uit dat Rusland gevolg aan de uitspraak zal geven.” De vordering van Nederland op Rusland verloopt niet en zolang deze niet is voldaan moet er rente over worden betaald.”