Sail Kampen in 2014 nog groter

SailKampenShtandart

Sail Kampen 2014 (18 tot en met 21 april) heeft voor haar lustrumeditie het Russische fregat Shtandart binnengehaald. Dat heeft de organisatie donderdagmiddag bekendgemaakt tijdens de kick-off van het voorlopige programma.

De organisatie is zeer blij met de toezegging van de Shtandart om met Pasen 2014 naar Kampen te komen. De driemaster met als thuishaven St. Petersburg is een replica van het schip dat tsaar Peter de Grote – na zijn bezoek aan Nederland – in 1703 liet bouwen voor de Russische marine. De replica van het vaartuig dateert uit 1999 en heeft een lengte van 34,5 meter. Het schip speelt een prominente rol in de Nederlandse speelfilm Nova Zembla.

Lustrum
Sail Kampen 2014 belooft vanwege het eerste lustrum groter en spectaculairder te worden dan de voorgaande edities van het driejaarlijkse topevenement. Zo komen er meer schepen, attracties en entertainment en wordt het evenemententerrein flink uitgebreid. De vorige edities speelden zich vooral af op de IJsselkade benedenstrooms van de IJsselbrug (tussen Stadsbrug en Buitenhaven). Volgend jaar vinden de activiteiten ook stroomopwaarts plaats op de IJsselkade tussen Stadsbrug en Koornmarkt. Voorgaande jaren trok Sail Kampen ruim 200.000 bezoekers. De organisatie verwacht er volgend jaar 50.000 extra vanwege de uitbreiding van het programma.

Vaartocht
In 2010 was Sail Kampen volgens het NOS Journaal het drukstbezochte paasevenement van Nederland. Het evenement is dan ook het ideale paasuitje voor het hele gezin met voor ieder wat wils. Wat is er nu mooier dan te genieten van een tochtje in een historisch zeilschip tegen het decor van de eeuwenoude Kamper Hanzestad? Daarnaast zijn er tal van demonstraties, bezichtigingen, kermisattracties, horecagelegenheden, topartiesten en meer. Verder is er over het hele parcours muziek, theater, kunst en entertainment in uiteenlopende stijlen.

Stuntshow
De kick-off voor genodigden vond afgelopen donderdag plaats op salonboot de Veerman van Kampen ter hoogte van het Van Heutszplein. Met nog een jaar te gaan presenteerde Sail Kampen daar haar voorlopige programma voor 2014. Aansluitend kon het publiek genieten van een spectaculaire stuntshow van Flyboardteam Nederland, dat volgend jaar ook naar Sail Kampen komt. Flyboarding is een extreme watersport, die mensen via een krachtige waterstraal voortbeweegt tot wel vijftien meter boven het water.

Vlootschouw
Sail Kampen 2014 begint op 18 april met de Vlootschouw, waarin alle deelnemende schepen zich met volle zeilen presenteren aan het publiek. Het vierdaagse evenement duurt tot en met paasmaandag, waarop traditioneel de topdrukte wordt verwacht met bezoekers uit het hele land.

Meer… Sail Kampen