Samenwerkingsprotocool duurzame mobiliteit en natuurbehoud

samenwerkingsprotocool

Het Agentschap voor Natuur en Bos en nv De Scheepvaart ondertekenden op 30 april een samenwerkingsovereenkomst om het natuurbehoud en bosbeheer langs de kanalen te optimaliseren en af te stemmen met de Vlaamse instandhoudingsdoelstellingen.

nv De Scheepvaart beheert, exploiteert en onderhoudt de waterwegen in Limburg en Antwerpen. Dit kanalennet vormt een economisch netwerk voor duurzame mobiliteit. Naast een belangrijke economische verbindingsfunctie vormen deze kanalen ook een ecologisch netwerk en leefgebied voor tal van bijzondere planten en dieren.

Langs de kanalen in Limburg en de Antwerpse Kempen liggen heel wat mooie natuurgebieden. Over de waarde van deze gebieden is geen twijfel. Het Agentschap voor Natuur en Bos voert hier al vele jaren een aangepast en succesvol beheer. En toch blijft een deel van deze natuur op langere termijn bedreigd, want de natuurgebieden liggen vaak als eilandjes in een sterk geürbaniseerde omgeving. Extreme weersomstandigheden – of evengoed – een verkeerd uitgevoerde beheermaatregel kan zomaar een populatie van een zeldzame plant of vlinder wegvegen. Als er dan geen verbinding met andere natuurgebieden bestaat, is dat verlies vaak onomkeerbaar.

Met de ondertekening van deze overeenkomst engageren beide partners zich om hun doelstellingen optimaal af te stemmen in het werkingsgebied van nv De Scheepvaart. Het is uitdrukkelijk de bedoeling om integrerend te werken door het zoeken naar synergiën en het duurzaam combineren van ecologische en economische functies.

“nv De Scheepvaart staat garant voor een multifunctioneel beheer van de waterwegen. Economie, mobiliteit en recreatie gaan hand in hand, maar ook ecologie en duurzaam onderhoud horen in dit rijtje thuis. Door een goede samenwerking en concrete acties op het terrein versterken we elkaars doelstellingen,” benadrukt Erik Portugaels, gedelegeerd bestuurder van nv De Scheepvaart.

“Het waternetwerk van nv De Scheepvaart is niet alleen economisch en recreatief belangrijk, het is ook ecologisch zeer waardevol. Deze samenwerkingsovereenkomst is een extra garantie om dit verder te ontwikkelen om de natuur alle kansen te geven. Het past perfect in het plaatje om de recent goedgekeurde natuurdoelen in de praktijk om te zetten om de Europees beschermde habitat in Vlaanderen in stand te houden,” vertelt Marleen Evenepoel, Administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Om de samenwerking in goede banen te leiden worden twee overlegorganen opgericht.

Het Beheercomité op Vlaams niveau bewaakt en controleert de voortgang van de uitvoering van deze overeenkomst. Het ontvangt en evalueert de gebiedsvisies, de natuurbeheerplannen, de programma’s met de geplande beheerwerken en het jaarlijkse uitvoeringsrapport van de provinciale werkgroepen. Zo wordt gewaakt over de compatibiliteit van deze documenten met reeds bestaande en goedgekeurde plannen.

In de provincies Antwerpen en Limburg, de provincies waarbinnen nv De Scheepvaart werkzaam is, wordt ook een provinciale werkgroep opgericht.

Meer… nv De Scheepvaart