‘Schade bedrijfsleven door staking AMP Terminal neemt toe’

De bonden hebben het werk op de APM Terminal in Rotterdam gistermiddag van 13.00 tot 19.00 uur voor de derde keer deels stil laten leggen. Volgens verladersorganisatie EVO beginnen steeds meer bedrijven in de keten de gevolgen van de werkonderbrekingen te ondervinden. De verwachte aankomst van de goederen in de distributiecentra blijft uit, waardoor winkels te laat worden bevoorraad. Deze staking in het kader van een CAO-conflict kost de hele keten honderdduizenden euro’s per werkonderbreking, aldus EVO. Volgens EVO is het dan ook zaak dat het personeel en de directie van APM snel tot een vergelijk komen.

Toch lijkt er geen uitzicht op een oplossing van het arbeidsconflict op de terminal. APM meldt op haar website dat zij verwacht dat de vertragingen de komende dagen voort zullen duren. De acties van het personeel zorgen ervoor dat de afhandelingssnelheid op de terminal niet op het normale niveau is. Vertragingen treden op in de afhandeling van schepen, zowel de containerreuzen, als kustvaarders alsook de binnenvaartschepen.

Het is pijnlijk dat de gevolgen van een intern arbeidsconflict nu op het bordje van onder meer de verladers komen te liggen terwijl die in het conflict geen partij zijn, aldus EVO. Rederijen en logistiek dienstverleners zeggen geen invloed te hebben op de stakingen op de terminal en er ook geen verantwoordelijkheid voor te kunnen dragen.

Aangezien veel EVO-leden hun organisatie hebben ingericht op stipte levering van hun goederen, leidt het oponthoud tot grote problemen in de bedrijfsprocessen. Van het uitstellen van productieprocessen doordat grondstoffen nog niet zijn geleverd tot het intrekken van acties doordat de goederen niet op tijd zijn geleverd. Dit kost het bedrijfsleven veel geld.

Meer… EVO