Schip vaart tegen hoogspanningsmast

Op het Ketelmeer is vrijdag 8 november 2013 omstreek 03.00 uur een motorvrachtschip tegen een hoogspanningsmast aangevaren. Tegen de 57-jarige schipper uit Amsterdam is proces-verbaal opgemaakt. Het scheepvaartverkeer was enige tijd gestremd in verband met de inspectie aan de hoogspanningsmast.

Omstreeks 03.15 uur kreeg de waterpolitie melding van deze aanvaring. In eerste instantie lukte het niet om contact te krijgen met de bemanning op het schip. Om 04.20 uur traceerde de waterpolitie het schip en ging aan boord om een onderzoek in te stellen.

Geen tachograaf
Uit onderzoek bleek dat de bemanning van het schip bestond uit de 57-jarige schipper en een Roemeense volmatroos. Zij voeren zonder tachograaf. Op het voordek van het schip lag een buis van 40 cm doorsnee en ongeveer 10 meter lang. Deze was vermoedelijk afkomstig van de bescherming van de hoogspanningsmast.

Buiten de vaargeul
De schipper was rond 16.30 uur uit Almelo richting Amsterdam vertrokken. Bij het Ketelmeer had hij het roer overgegeven aan zijn matroos om een kop koffie en een broodje tot zich te nemen. Op het moment dat hij weer in het stuurhuis kwam doemde opeens de hoogspanningsmast op en kon een aanvaring niet meer worden voorkomen. Vermoedelijk is een en ander te wijten aan de onbekendheid ter plaatse in combinatie met de instellingen van de radar. Het schip is hierdoor buiten de betonde vaargeul terechtgekomen.

Vaarverbod
Een medewerker van Rijkswaterstaat heeft samen met een medewerker van Tennet de schade aan de hoogspanningsmast opgenomen. Uit onderzoek van de waterpolitie is gebleken dat er geen alcohol in het spel was. De schipper kreeg wel een vaarverbod opgelegd om de vereiste rust te kunnen nemen.

Meer… Politie