Slimme watertaxi in Rotterdam straks zonder kapitein

Sinds vorige week vaart er een KPN-watertaxi over de Rotterdamse Maas. Nu nog mét kapitein, maar het plan is om de watertaxi in de toekomst autonoom te laten varen, op het netwerk van KPN.

v
Judith Bokhove, Rotterdamse wethouder Jeugd, Mobiliteit en Taal heeft net de slimme watertaxi gedoopt bij de Erasmusbrug bij het KPN hoofdkantoor in het bijzijn van Carolien Nijhuis (KPN), Daan van der Have (Watertaxi Rotterdam) en Vincent Wegener (Captain AI). Foto, KPN

De watertaxi is op dinsdag 2 april officieel gedoopt door Judith Bokhove, de Rotterdamse wethouder Jeugd, Mobiliteit en Taal en Carolien Nijhuis, directeur Internet of Things bij KPN. De boot is onderdeel van een innovatieproject waarbij de watertaxi op termijn door middel van AI (Artificial Intelligence) en IoT (Internet of Things) uiteindelijk volledig autonoom moet gaan varen.

Hierbij werkt KPN samen met verschillende partners waaronder de gemeente Rotterdam, Spring Holding (eigenaar van de Watertaxi Rotterdam) en Captain AI, een startup die software ontwikkelt om veilig en autonoom varen mogelijk te maken. De watertaxi is te herkennen aan het KPN-logo op de boot.

De slimme watertaxi is uitgerust met hoogwaardige technologie die alle manoeuvres van de watertaxi op de Nieuwe Maas over een langere periode registreert en analyseert. Het doel is om binnen een aantal jaren volledig autonoom te kunnen varen om daarmee op bepaalde trajecten zelf veilig de weg over de rivier te vinden. In het traject daarnaartoe gaan de verzamelde data al een belangrijke bijdrage leveren aan het veiliger maken van het vervoer over water in Rotterdam. Twee technologische innovaties komen hier samen: AI en IoT. KPN is vanuit zijn rol als leverancier van connectiviteit – en IoT- en dataplatformen betrokken bij het veilig verbinden van verschillende externe databronnen.