Sluis sluit Zwingeul toch af met zanddam

SLUIS (ANP) – De gemeente Sluis heeft donderdagavond na spoedberaad besloten de Zwingeul aan de Nederlandse zijde met een zanddam  geheel af te sluiten, zo maakte de gemeente bekend.  Aan Belgische zijde van de Zwingeul ligt sinds vorige week een  zanddam die de olie tegenhoudt die vermoedelijk afkomstig is uit de  gezonken vrachtvaarder Tricolor in het Nauw van Calais. De  Nederlanders kozen voor hun zijde van de Zwingeul voor een  drijvende dam om het getijdegebied te ontzien, maar die bleek toch  olie door te laten. 


Donderdag dreigde de burgemeester van het Belgische Knokke  bulldozers in te zetten als Sluis niet voor vrijdag 12.00 uur zelf  de drijvende dam zou vervangen door een vaste dam. Donderdagavond  kwamen de betrokken partijen bijeen in Oostburg voor crisisberaad. 


Sluis heeft nu besloten tot een gehele afsluiting over te gaan  omdat de eerder genomen maatregelen niet toereikend zijn en er olie  in natuurgebied Het Zwin is aangespoeld. Daar komt nog bij dat er  weer olie is gesignaleerd voor de Belgische en Zeeuws-Vlaamse kust.  Volgens een woordvoerder van Sluis verliep het overleg, waar ook de  burgemeester van Knokke bij aanwezig was, in een goede  verstandhouding.

Bron: ANP, 07-02-2003;