Startup Skoon Energy heeft beste idee voor elektrisch varen

Tijdens het Startup Funding Event op 12 april heeft Skoon Energy de Innovation Funding Award gewonnen ter waarde van 42.000 euro. De startup heeft erkenning van de jury gekregen voor hun ideeën voor het versnellen van de energietransitie door volledig elektrisch varen op verwisselbare batterijpakketten te faciliteren. 

De jury bestaande uit innovatiemanagers van KPN, TNO en World Startup Factory koos voor Skoon Energy vanwege de hanteerbaarheid van het business model, de sociale bijdrage van het concept en de innovatie die ze leveren aan de bedrijfstak. De jury ziet potentie ontstaan om de koers van de maritieme sector te beïnvloeden.

Speciale wisselbare batterijpakketten
Het Skoon concept bestaat uit het optimaal inzetten en aanbieden van opgewekte schone energie voor mobiele en tijdelijke toepassingen. Dit doen zij door het ontwikkelen en beheren van een netwerk van speciale wisselbare batterijpakketten. Dit maakt het gebruik van grote hoeveelheden schone energie toegankelijk, onafhankelijk van locatie of gebruiksduur. De batterijpakketten maken gebruik van een standaardformaat, om transport en gebruik in bestaande toepassingen en infrastructuur mogelijk te maken.

Betaalbaar door ‘pay per use’ 
Efficiënt beheer en distributie van de batterijpakketten biedt kansen om schone energie op een betaalbare manier op basis van ‘pay per use’ aan te bieden. Dit ontlast eindgebruikers van hoge aanschafkosten van batterijen. In de eerste instantie richt Skoon Energy zich op de maritieme sector. Het concept is daarnaast ook goed in te zetten op talloze toepassingen op land. Bijvoorbeeld als alternatief voor op fossiele brandstof aangedreven generatoren op festivals en bouwplaatsen.

Al eerder een prijs gewonnen
Dat het concept hoge ogen gooit blijkt uit de waardering die de oprichters – oud Young Maritime Representative van Nederland Maritiem Land: Peter Paul van Voorst en Daan Geldermans – al eerder kregen tijdens het Maritime Energy Transition Event. Tijdens dat evenement ontvingen ze de prijs voor ‘meest veelbelovende startup‘ uit handen van topstrategen van het Havenbedrijf Rotterdam en Port of Amsterdam.

Over Innovation Funding Award
De Innovation Funding Award is een initiatief van Why Not 3, Lightning Video Editors, World Startup Factory, TNO, Venture Café, Accenture, KPN, PostNL en de gemeente Rotterdam. De prijs bestaat uit coaching, ondernemersadvies en het ontwikkeling van diverse marketingmaterialen die bijdragen aan het nog duidelijker op de kaart zetten van Skoon Energy. “Daan en ik zijn ontzettend vereerd met deze award en benieuwd hoe deze zal bijdragen aan het verwezenlijken van onze missie!” Aldus Peter Paul van Voorst.