The Ocean Cleanup financiering rond voor test in Noordzee

The Ocean Cleanup, een initiatief van de 21-jarige Boyan Slat, heeft de financiering rond gekregen om de test voor The Ocean Cleanup uit voeren. Het prototype van de zuiveringsinstallatie wordt 22 juni op 23 kilometer uit de kust van Scheveningen geplaatst. De voornaamste sponsors zijn Boskalis met € 1 miljoen en Ministerie van Infrastructuur en Milieu met een half miljoen.  

Boyan Slat zal samen met Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu de testfase lanceren in Scheveningen. Het is de eerste keer dat deze proef wordt getest in open wateren.

The Ocean Cleanup is in 2013 opgericht en heeft als doel om zoveel mogelijk plastic afval, ‘plastic soep’ in de oceanen op te ruimen. Door gebruik te maken van de natuurlijke stroming van het zeewater kan het afval opgevangen worden in een installatie van lange drijvende armen. De ambitie van The Ocean Cleanup is om in 2020 een plasticvanger van 100 kilometer lang te plaatsen in de Grote Oceaan tussen Californië en Hawaï. Daarmee zou ongeveer de helft van de ‘plastic soep’ in dat deel van de oceaan kunnen worden aangepakt.