Toezichthouder wil onderzoek naar aanvaring Platform Q1

Op oudjaarsavond botste een Portugese tanker vol op een verlaten platform op de Noordzee. En hoewel de tanker flink was beschadigd zijn de tanks die vol met chemicaliën zaten heel gebleven. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft de betreffende oliemaatschappij Petrogas verzocht om een onderzoeksrapport op te leveren over deze aanvaring. De impact van dit incident had heel groot kunnen zijn. Daarom heeft SodM aan de Onderzoekraad voor de Veiligheid (OVV) gevraagd gedegen onderzoek te doen naar de toedracht van deze aanvaring zodat hier leerpunten uit kunnen worden gehaald. De OVV is bevoegd om onderzoek te doen over de verschillende beleidsdomeinen en landsgrenzen heen. Verder is ook strafrechtelijk onderzoek gestart wegens het schenden van de veiligheidszone rondom het platform.

Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van het SodM zegt tegen NRC dat we “door het oog van de naald zijn gekropen”. Bij de botsing hadden volgens hem doden of gewonden kunnen vallen. Hij noemt het een wonder dat dit niet is gebeurd. Als het platform nog operationeel was geweest, of als de chemicaliën in de Noordzee waren terechtgekomen, zouden de gevolgen volgens Kockelkoren zeer groot zijn geweest.

De OVV laat aan NRC weten geen onderzoek te doen, omdat het incident buiten de territoriale wateren van Nederland is gebeurd. Maar Kockelkoren meldt in het jaarverslag dat de raad bevoegd is “om onderzoek te doen over de verschillende beleidsdomeinen en landsgrenzen heen”.

Lees ook: Aangevaren Platform Halfweg Q1 is stabiel.