ULCCs breken Rotterdamse records

In de eerste zes maanden van dit jaar telde de Rotterdamse haven 70 aanlopen van schepen van 10.000 tot 15.000 TEU, de grootste categorie containerschepen. Dit is een derde meer dan de 52 aanlopen uit de eerste helft van 2009.

Begin april noteerde één van de ‘Ultra Large Container Carriers’ de grootste ‘callsize’ ooit: 8053 geloste en geladen eenheden (TEU). De gemiddelde overslag per aanloop bedroeg 4650 TEU.

De meeste aanlopen werden gemaakt door schepen van Maersk Line: 22. In een aantal gevallen betrof het een dubbele(gescheiden laad- en los-) aanloop. Na Maersk volgen CMA CGM (15), Hanjin (13), Cosco (11) en MSC (9).

Het aantal aanlopen van zeer grote containerschepen blijft toenemen. In de periode juni tot en met september kwamen / komen er tenminste tien zeer grote containerschepen in de vaart voor MSC, Maersk Line en CMA CGM. De meeste van deze schepen gaan varen in de nieuwe gezamenlijke Verre Oosten dienst van Maersk Line en CMA CGM. Deze doet op 8 augustus voor het eerst Rotterdam aan.

Het Havenbedrijf Rotterdam publiceert op 12 augustus de overslagcijfers van de Rotterdamse haven over het eerste halfjaar.

Bron: Port of Rotterdam, 14-07-2010;