Verbod treft opvang van zeehonden

DEN HAAG – Landbouwminister Cees Veerman wil zieke zeehonden in de omvangrijke gesloten natuurgebieden van de Waddenzee aan hun lot overlaten. De bewindsman geeft geen toestemming de dieren naar een opvangcentrum te brengen, schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer. Volgens Lenie ‘t Hart van de crèche in Pieterburen zullen dieren nu “op een vreselijke manier onnodig doodgaan”.

De bewindsman wil af van het beleid van ‘t Hart om elk zeehondje dat in het natuurgebied voorkomt naar de crèche of Ecomare op Texel te brengen. Hij krijgt daarvoor steun van wetenschappers en een rapport van een adviescommissie.

Opvang is alleen nodig voor zwakke dieren die zich buiten de gesloten natuurgebieden bevinden. ‘t Hart ziet daardoor veel werk verdwijnen en de toekomst van haar befaamde centrum in gevaar komen. Na een gesprek met de minister dacht ze alsnog toestemming te krijgen om alle zieke dieren uit de zee te kunnen verzorgen. Maar dat blijkt niet het geval.

In de brief aan de Tweede Kamer meldt Veerman vandaag dat het niet in het natuurbeleid past om beesten uit de Natuurbeschermingswetgebieden te verzorgen. “In die rustgebieden wordt een zo natuurlijk mogelijke ontwikkeling beoogd en daarbij hoort ook dat dieren sterven als onderdeel in de natuurlijke kringloop”, schrijft Veerman.

Bron: Leeuwarder Courant, 13-05-2003;