VIDEO: Boskalis installeert prototype van The Ocean Cleanup

Deze week wordt het Noordzee-prototype van The Ocean Cleanup door Boskalis overgebracht naar de Noordzee vanuit de haven van Scheveningen en geïnstalleerd. De 100 meter lange opstelling ligt circa 23 kilometer uit de kust en zal het komende jaar getest worden. Doel van de proef is om gedurende 12 maanden te kijken in hoeverre het ontwerp van de drijvende barrière bestand is tegen extreme weersomstandigheden op zee. Op 22 juni presenteerde Boyan Slat, oprichter The Ocean Cleanup, in Scheveningen het Noordzee-prototype.

Met sensoren zal elke beweging en belasting van de barrière worden gevolgd. Met deze gegevens kunnen de ingenieurs vervolgens een systeem ontwerpen dat sterk genoeg is om de plasticafval problematiek in de Grote Oceaan aan te pakken. Hoewel er tijdens de test mogelijk wel een kleine hoeveelheid plastic afval uit de Noordzee wordt opgevist, is dit niet het voornaamste doel van dit prototype.

Boyan Slat: “Dit is een historische dag op weg naar schone oceanen. Als deze proef succesvol blijkt, verwachten we eind 2017 het eerste werkende testsysteem te kunnen installeren”.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma: “Er is dringend behoefte aan dit initiatief om de gyres midden in de oceaan, waar de vervuiling zich voor onbepaalde tijd ophoopt, daadwerkelijk op te ruimen. Dit om te voorkomen dat er blijvende schade ontstaat door degradatie en fragmentatie van het plastic in schadelijke microplastics”.