VIDEO: Grote archeologische vondst in haven van Caesarea

De Israelische hobbyduikers Ran Feinstein en Ofer Ra’anan uit Ra’anana deden een spectaculaire vondst bij de haven van de Caesarea in Israël: de 1600 jaar oude lading van een een gezonken koopvaardijschip, met een schat aan bronzen beelden en duizenden munten met Romeinse keizers erop. Het is de grootste vondst van de afgelopen dertig jaar. Dit maakte de Israelische Antiquiteiten Autoriteit (IAA) maandag bekend. De duikers die de vondst hebben gedaan zullen worden beloond met een certificaat van waardering door de IAA.

 

Drie levensgrote bronzen beelden en duizenden munten in potten van aardewerk
Onder de gevonden voorwerpen waren een bronzen lamp met het beeld van de zonnegod Sol, dat lijkt op het Vrijheidsbeeld in de VS, en een met de beeltenis van een Afrikaanse slaaf, een beeld van de maangodin Luna en fragmenten van drie levensgrote gegoten bronzen beelden. Verder werden er duizenden munten gevonden, die in aardewerken potten zaten.

Afgezien van de schoonheid heeft deze vondst ook een grote historische betekenis
Jacob Sharvit, directeur van de afdeling onderwaterarcheologie van de IAA, sprak van `zeer spannende vondsten, die afgezien van hun schoonheid ook grote historische betekenis hebben.’ Volgens zijn collega Dror Planer is er de afgelopen dertig jaar geen schat van deze afmetingen gevonden in Israël. Vooral de grote beelden zijn zeldzaam omdat dergelijke beelden vaak al in de oudheid zijn omgesmolten en gerecycled. Archeologen hebben bij hun zoektochten in de Middellandse Zee, vooral voor de kust van de oude havenstad Caesarea, maar een klein aantal bronzen beelden gevonden.

Related news

List of related news articles