Sluizencomplex IJmuiden. Foto, IJmuider Zee- en Havenmuseum.

Tentoonstelling ‘Op de sluizen van IJmuiden’

Met ingang van zaterdag 18 juni is in het Zee- en Havenmuseum een nieuwe tentoonstelling te zien over de sluizen van IJmuiden. In het jaar waarin Zeesluis IJmuiden, op dit moment de grootste sluis ter wereld, werd geopend mag een tentoonstelling over de sluizen in dit museum niet ontbreken. De tentoonstelling is te zien tot en met 8 januari 2023.

Sluizencomplex IJmuiden. Foto, IJmuider Zee- en Havenmuseum.
Sluizencomplex IJmuiden. Foto, IJmuider Zee- en Havenmuseum.
Sluizencomplex IJmuiden. Foto, IJmuider Zee- en Havenmuseum.

De bezoeker krijgt veel informatie over de geschiedenis en de ontwikkeling van het sluizencomplex. Niet alleen worden de vijf schutsluizen in woord en beeld gebracht, maar ook het spuicomplex en gemaal. Veel mooie (oude) foto’s van de sluizen, maar ook fraaie foto’s van de nieuwe Zeesluis IJmuiden. Daarnaast informatie over de zoutonttrekking, de afwatering via het gemaal en spuisluis en de ontwikkeling van de schepen en sluizen sinds 1876.

De titel van tentoonstelling ‘Op de sluizen van IJmuiden’ is ontleend aan een bekend lied uit de jaren 50 van de vorige eeuw, gezongen door Max van Praag. Dit lied staat nog steeds op het repertoire van veel shantykoren en is uiteraard te horen in de tentoonstelling.
Na het bezoeken van de tentoonstelling is het vanaf het museum slechts een korte wandeling naar het sluizencomplex om daar ‘op de sluizen van IJmuiden’ ruim 150 jaar geschiedenis in ogenschouw te nemen. Een unieke plek.

Vrijdagmiddag 17 juni is de tentoonstelling in een besloten bijeenkomst geopend door de heer Jan Hendrik Dronkers, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Ga naar www.zeehavenmuseum.nl voor alle informatie.