Willem Vos kan geen afscheid nemen van Batavia

LELYSTAD (ANP) – Oprichter Willem Vos van de Bataviawerf in  Lelystad vindt het tijd voor een nieuwe kapitein. Regisseur Paul  Verhoeven gaf hem bijna twintig jaar geleden het laatste zetje voor  de bouw van het VOC-schip de Batavia. Het naderende vertrek van de  63-jarige scheepsbouwer is echter geen definitief vaarwel.  Vos had liever rustig afscheid genomen van zijn geesteskind. Hij  geeft de voorkeur aan de luwte, maar stemde toch in met een  feestelijk afscheid. De Bataviawerf heeft zelfs een Willem Vosdag  en een fonds in het leven geroepen om de grondlegger op zaterdag 12  april officieel uit te luiden. Op zijn verzoek speelt de Batavia  een belangrijke rol. 


De Lelystedeling is naar eigen zeggen in 1984, achteraf gezien,  op het juiste moment met zijn plannen voor de werf gekomen. ,,De  combinatie van cultuur, toerisme en een werkproject voor jongeren  was een uniek idee. Die mix is nog steeds de sleutel voor ons  succes”, zei hij. Toch was de financiering van het project nog  bijna het struikelblok. 


Vos meent dat hij alles te danken heeft aan regisseur Paul  Verhoeven. Die vertelde ooit dat hij een film wilde maken over het  voormalige VOC-schip de Batavia. Die documentaire is er nog steeds  niet, maar de aankondiging was voor Vos het laatste zetje. ,,Ik  liep toen al rond met het idee om een keer een grote Oostvaarder na  te bouwen. Maar concrete plannen had ik nog niet”, blikt hij  terug. De replica van de Batavia was uiteindelijk in 1995 klaar.

Bron: ANP – Waterland.net, 07-04-2003;