Zelfklevend antifouling tapijt wint European Inventor Award 2019

Rik Breur heeft op 20 juni de European Inventor Award 2019 gewonnen met zijn zelfklevend antifouling tapijt in de categorie midden- en klein bedrijf. De prijs is uitgereikt door het Europees Octrooibureau (EOB). Het zelfklevende antifouling tapijt is geïnspireerd op stekelige oppervlakken zoals van zee-egels en stopt aangroei van ongewenste zeeorganismen op schepen en platforms. Het ‘stekelhuidje’ leidt tot efficiënter brandstofverbruik en is een milieuvriendelijk alternatief voor giftige verfstoffen

Rik Breur met European Inventor Award.
Rik Breur met European Inventor Award.

Rik Breur: “Ik ben een uitvinder in hart en nieren. Het gaat niet om winst maken; ik wil dat het wérkt. En het gaat mij er vooral om de gifstoffen de wereld uit te helpen.”

“Geïnspireerd door de natuur en door toepassing van zijn wetenschappelijk expertise, ontwikkelde Rik Breur een oplossing die zowel de maritieme sector als de leefomgeving in zee ten goede komt”, aldus EOB-voorzitter António Campinos tijdens de uitreikingsceremonie in Wenen.

Winnaars van de European Inventor Award ontvangen een trofee in de vorm van een zeil. Het zeil is een blijvend symbool van verkenning en menselijke vindingrijkheid en herinnert eraan hoe een inventief idee de mensheid kan voortstuwen naar onbekende kusten. De trofee is bedacht door de Duitse industrieel ontwerper Miriam Irle en is elk jaar vervaardigd met nieuwe materialen, met de nadruk op de steeds veranderende aard van innovatie.

In de Wiener Stadthalle woonden zo’n 600 genodigden uit de wereld van het intellectueel eigendom, politiek, wetenschap, academici en zakenmensen de bekendmaking bij van de jaarlijkse European Inventor Awards.

Het Europees Octrooibureau eert uitvinders uit Europa en de hele wereld met een onderscheiding voor hun uitzonderlijke innovaties, die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de sociale ontwikkeling, technische vooruitgang en economische groei. De finalisten en winnaars in de vijf categorieën (Industrie, Onderzoek, MKB, Niet-EOB-landen, Lifetime Achievement) zijn gekozen door een onafhankelijke internationale jury van honderden individuele en teams van uitvinders.