24/7 LNG bunkeren mogelijk in Amsterdamse haven

  • binnenland

In de transitiefase naar hernieuwbare brandstoffen hebben Havenbedrijf Amsterdam en Titan LNG een langlopende huurovereenkomst ondertekend voor de Amsterdamse haven als ‘thuishaven’ voor Titans LNG bunkerponton de FlexFueler001. De FlexFueler001 gaat efficiënte, betaalbare en veilige LNG-bunkerdiensten leveren als eerste in zijn soort in Europa. Met deze overeenkomst onderstreept de haven haar ambitie met de LNG-bunkermarkt de haven te ontwikkelen tot duurzaam internationaal energieknooppunt.

De centraal gelegen Amerikahaven wordt de thuislocatie van de FlexFueler001. Deze is eind 2018 operationeel. Schepen kunnen dan 24/7 bunkeren. Dankzij de diepgang van 9,70 meter naast de FlexFueler kunnen ook zeeschepen langszij komen bunkeren op de thuislocatie. Normaliter zal de FlexFueler gebruikmakend van een duwboot echter naar het te bunkeren zeeschip toe varen.

LNG is hard op weg een van de voorkeursbrandstoffen te worden in de scheepvaart. De acceptatie van deze brandstof verloopt snel omdat het een kosteneffectief alternatief is. LNG is geschikt voor zeer uiteenlopende scheepstypes en -groottes. LNG biedt milieuvoordelen omdat LNG een einde maakt aan SOx (zwavel) en fijnstof emissies, en de uitstoot van NOx (stikstof) met 85% vermindert. Naast deze lokale voordelen verlaagt LNG de CO2-uitstoot. Door de inzet van LNG als scheepsbrandstof wordt bovendien voldaan aan huidige en toekomstige regelgeving.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten