‘Een vergeten zeemansgeschiedenis’ in premiere

Op 3 september 2010 gaat in het Maritiem Museum Rotterdam de film ‘Een vergeten zeemansgeschiedenis’ in première. Filmmaker Goert Giltaij maakte de documentaire over de zware omstandigheden van zeelieden én de zeemansgezinnen van de koopvaardij gedurende de Tweede Wereldoorlog in samenwerking met historica drs. Tineke de Danschutter. De film, die is geselecteerd voor de competitie van het Nederlands Filmfestival, wordt vertoond om 11.30 uur en 14.30 uur voor een besloten gezelschap.

Onderbelicht in de media
Als gevolg van het Vaarplichtbesluit, dat kort na de invasie van de Duitsers op 10 mei 1940 werd afgekondigd, werden zeelieden verplicht te blijven varen op de schepen die vanaf dat moment werden ingezet voor de gevaarlijke transporten voor de geallieerde legers. Contact met het vaderland was nauwelijks mogelijk, waardoor zeelieden en hun families in onzekerheid verkeerden over elkaars lot. De bijdrage van de koopvaardij aan de overwinning van de geallieerden is van onschatbare waarde. Dit aspect van de Tweede Wereldoorlog is tot op heden erg onderbelicht gebleven in de media.

Interviews met oud zeevarenden
Aan de hand van interviews met oud zeevarenden en gezinsleden, aangevuld met archiefbeelden, wordt in de film verteld over de moeilijke omstandigheden waarin beide groepen zich door de oorlog hebben moeten slaan. Eén van de oud zeevarenden heeft de dagboekjes nog, die hij gedurende de oorlogsjaren op zee heeft bijgehouden , hetgeen streng verboden was, en leest daar fragmenten uit voor.

Geselecteerd voor Nederlands Filmfestival
De speelduur is 83 minuten en het project is mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS, in het kader van het programma Erfgoed van de Oorlog. De film is geselecteerd voor de competitie van het Nederlands Filmfestival te Utrecht in de categorie lange documentaire. In oktober zal de film in twee delen worden uitgezonden in het programma Andere Tijden van de VPRO/NPS.

Bron: Zigma.eu, 31-08-2010;