Allergrootste containerschip ter wereld in Rotterdam

Vrijdagavond 23 juni omstreeks 23.00 uur arriveerde de OOCL HongKong in de haven van Rotterdam. Hutchison Ports ECT Rotterdam (ECT) ontving dit schip op de Euromax. Het is met een capaciteit van 21.413 TEU het grootste containerschip ter wereld op dit moment. De kans is groot dat dit voor lange tijd de laatste keer is dat het grootste containerschip de Rotterdamse haven aandoet, zo meldt het Havenbedrijf Rotterdam.

Nadat rederijen decennia lang steeds grotere schepen bouwden, zetten de grote containerrederijen tegenwoordig in op verduurzaming van de vloot in plaats van schaalvergroting. De haven van Rotterdam is zeer goed bereikbaar voor dit soort schepen maar wereldwijd kunnen ze in steeds minder havens terecht.

21.413 TEU, 130 kilometer aan containers
Daarmee kun je bijna 128,5 miljoen paar sportschoenen vervoeren. Het aantal containers komt ook overeen met een rij van 130,6 kilometer lang, de afstand van Rotterdam naar Nijmegen, Apeldoorn of Antwerpen. OOCL Hong Kong is 400 meter lang en 59 meter breed. Ze heeft een diepgang van 16 meter en een hoogte van 73,5 meter.

Weetje
De laatste keer dat OOCL een wereldrecord voor het grootste containerschip vestigde was in April 2003 met de OOCL Shenzhen, een schip met 8.063 TEU, ook gebouwd door SHI shipyard.